Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Ontwerp IN10 voor de Dutch Interactive AwardsIN10

Oorlogbronnen.nl wint drie Dutch Interactive Awards

3 juni 2022 · Nieuws

Bij de uitreiking van de Dutch Interactive Awards op 2 juni 2022 heeft oorlogsbronnen.nl drie prijzen gewonnen. De website ontving goud in de categorie Data en zilver in de categorieën Content en Service. De Dutch Interactive Awards (DIA’s) worden jaarlijks door een vakjury met experts uit de digitale wereld toegekend aan het allerbeste interactieve werk van Nederlandse webbureaus. De website Oorlogsbronnen.nl is het resultaat van een samenwerking tussen het projectteam van Netwerk Oorlogsbronnen met IN10, Spinque en Overboord.

Puck Huitsing, programmadirecteur van Netwerk Oorlogsbronnen: “Wij zijn heel gelukkig met deze fantastische awards. Het is vooral een groot compliment aan alle organisaties die hun data met Oorlogsbronnen delen en het belangrijk vinden nieuwe wegen naar hun publiek te verkennen.

Data

Uit het juryrapport, voor de categorie Data (goud):

"Dit is een zeer knappe case, ook al omdat die met een klein team is gerealiseerd. De staat van de gegevens en de diversiteit aan databronnen die ontsloten moeten worden maakte het een flinke uitdaging, maar de uiteindelijke presentatie in de vorm van de verschillende tijdslijnen is inventief en ziet er mooi uit. Data maken hier duidelijk het verschil en zijn gebruikt om een efficiënt werkproces op te tuigen. De toegevoegde waarde van de data is overduidelijk: ze spelen een cruciale rol voor de content die wordt gepresenteerd. Een terechte winnaar voor de categorie data."

Oorlogsbronnen.nl uitgelegd

Content

Uit het juryrapport, voor de categorie Content (zilver):

"De invulling en de concrete content zelf zijn uitstekend doordacht: er is goed geluisterd naar de vragen van gebruikers en zo werd besloten om 12,5 miljoen bronnen te koppelen aan plaatsen en mensen. Op die manier zijn meer dan 300.000 levens van Nederlanders die bij de oorlog betrokken waren gereconstrueerd. Zoveel gegevens overzichtelijk en inzichtelijk maken is geen kleine opgave, maar het toegankelijk maken van de data is uitstekend gelukt. En dat met een team van 5 mensen! Dit is dan ook de kampioen wat bronnen en story-telling betreft, zo stelt de jury."

Service

Uit het juryrapport, voor de categorie Service (zilver):

"De jury was onder de indruk van hoe groot de sprong is die hier gemaakt is: van losse bronnen naar datakoppelingen en meer. Losse bronnen zijn verhalen en context geworden en dat is wat mensen tegenwoordig willen horen over de oorlog. Dit is het resultaat van een enorme drijfveer van het team. (…) Concluderend: het is fascinerend te zien hoe technologie wordt ingezet om van veel losse databases over te gaan naar storytelling. De poging om dat te doen is al een compliment waard."

 

De Tweede Wereldoorlog dichtbij is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Mondriaan
Mondriaan
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards