Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill

Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill

Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill (Delft, 26 december 1918 – Den Haag, 16 september 2012) was een militair. Hij vocht mee tijdens de meidagen van 1940, was actief bij verzetsgroep Legioen Oud-frontstrijders (LOF) en werd Engelandvaarder. In Engeland kwam hij bij de Prinses Irene Brigade terecht. Na zijn dropping boven Nederland was d’Aulnis de Bourouill actief voor de Groep Packard en Groep Kees. Na de Duitse capitulatie was hij werkzaam voor de Special Operations Executive (SOE) in Azië.

Foto's

Marinus Vader werkzaam aan bureau De foto is kort na de bevrijding gemaakt van de spionagegroep Packard, opgericht en geleid door de studenten natuurkunde (vanaf 1935) aan de Technische Hogeschool in Delft, Henk Deinum en Marinus Vader. Zij merkten door berichtgeving van Radio Oranje dat men in Engeland slecht op de hoogte was van de situatie in Nederland. Ze bouwden een zender in een laboratorium van de TH. Medestudent Van der Stok, die illegaal naar Zweden reisde, speelde het zendplan met te gebruiken code, zendtijden en frequentie door naar Engeland. De marconist A.A. de Roode sloot zich bij de groep aan. Na eerste zendpoging werd geheim agent Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill ('Spijker') vanuit Engeland boven Nederland gedropt om Deinum en Vader op te leiden en uit te rusten voor spionage. De groep Packard kreeg verschillende afdelingen in Den Haag, Amsterdam, Twente, Utrecht, Gongingen en Maastricht, met aparte stafleden, verkenners, codeerders, marconisten, bewakers en later ook mensen die voor accu's en voedsel zorgden. Naast militaire gegevens verzond 'Packard' ook weerberichten, die van belang waren voor de geallieerde vliegtuigen. 'Packard' heeft 13 verschillende zenders gehad, waarvan er 8 in Duitse handen zijn gevallen. De meeste berichten werden op microfilm gezet en verzonden via de Zwitserse Weg B. Behalve 'Packard' (naar zendplan uit dec. 1942) werden ook andere namen voor de groep gebruikt, o.a. Spijker (schuilnaam d'Aulnis de B.), Marinier (naar voornaam Vader) en Halyburry (naar gebruikte code).
Zendapparatuur (op een met zink bekleed dak?). De foto is kort na de bevrijding gemaakt van de spionagegroep Packard, opgericht en geleid door de studenten natuurkunde (vanaf 1935) aan de Technische Hogeschool in Delft, Henk Deinum en Marinus Vader. Zij merkten door berichtgeving van Radio Oranje dat men in Engeland slecht op de hoogte was van de situatie in Nederland. Ze bouwden een zender in een laboratorium van de TH. Medestudent Van der Stok, die illegaal naar Zweden reisde, speelde het zendplan met te gebruiken code, zendtijden en frequentie door naar Engeland. De marconist A.A. de Roode sloot zich bij de groep aan. Na eerste zendpoging werd geheim agent Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill ('Spijker') vanuit Engeland boven Nederland gedropt om Deinum en Vader op te leiden en uit te rusten voor spionage. De groep Packard kreeg verschillende afdelingen in Den Haag, Amsterdam, Twente, Utrecht, Gongingen en Maastricht, met aparte stafleden, verkenners, codeerders, marconisten, bewakers en later ook mensen die voor accu's en voedsel zorgden. Naast militaire gegevens verzond 'Packard' ook weerberichten, die van belang waren voor de geallieerde vliegtuigen. 'Packard' heeft 13 verschillende zenders gehad, waarvan er 8 in Duitse handen zijn gevallen. De meeste berichten werden op microfilm gezet en verzonden via de Zwitserse Weg B. Behalve 'Packard' (naar zendplan uit dec. 1942) werden ook andere namen voor de groep gebruikt, o.a. Spijker (schuilnaam d'Aulnis de B.), Marinier (naar voornaam Vader) en Halyburry (naar gebruikte code).
Marconist Aad de Roode op zolderkamer achter zendapparatuur De foto is kort na de bevrijding gemaakt van de spionagegroep Packard, opgericht en geleid door de studenten natuurkunde (vanaf 1935) aan de Technische Hogeschool in Delft, Henk Deinum en Marinus Vader. Zij merkten door berichtgeving van Radio Oranje dat men in Engeland slecht op de hoogte was van de situatie in Nederland. Ze bouwden een zender in een laboratorium van de TH. Medestudent Van der Stok, die illegaal naar Zweden reisde, speelde het zendplan met te gebruiken code, zendtijden en frequentie door naar Engeland. De marconist A.A. de Roode sloot zich bij de groep aan. Na eerste zendpoging werd geheim agent Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill ('Spijker') vanuit Engeland boven Nederland gedropt om Deinum en Vader op te leiden en uit te rusten voor spionage. De groep Packard kreeg verschillende afdelingen in Den Haag, Amsterdam, Twente, Utrecht, Gongingen en Maastricht, met aparte stafleden, verkenners, codeerders, marconisten, bewakers en later ook mensen die voor accu's en voedsel zorgden. Naast militaire gegevens verzond 'Packard' ook weerberichten, die van belang waren voor de geallieerde vliegtuigen. 'Packard' heeft 13 verschillende zenders gehad, waarvan er 8 in Duitse handen zijn gevallen. De meeste berichten werden op microfilm gezet en verzonden via de Zwitserse Weg B. Behalve 'Packard' (naar zendplan uit dec. 1942) werden ook andere namen voor de groep gebruikt, o.a. Spijker (schuilnaam d'Aulnis de B.), Marinier (naar voornaam Vader) en Halyburry (naar gebruikte code).
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media