Johannes Joseph Thomas
Harderwijk, 28 februari 1908 - Sandbostel, 15 april 1945Johannes was voor de oorlog hopman de bij Pater Verbraak Groep. Toen hij op weg was naar Achterveld samen met zijn zwager Cornelis Petrus Christiaan Steijlen om een bezoek te brengen aan zijn ernstig zieke schoonmoeder werden zij bij de "Spreng" opgepakt. Hij was een van de slachtoffers die werd opgepakt in de razzia op 2 oktober 1944 als vergelding op de overval in Putten van 30 september 1944. Inwoners van Putten, maar ook toevallige voorbijgangers werden hierbij gevangen genomen. Eerst belanden ze in kamp Amersfoort (nr 8451). Op 25 maart 1945 werd Meppen-Verssen ontruimd door de Duitsers. Thomas en zijn zwager Steijlen gingen met de trein terug naar Neuengamme (nr 56816). Hier werden zij doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Doordat Bergen-Belsen al bevrijd was, zwierven de gevangenen 10 dagen lang door het noorden van Duitsland om uiteindelijk in Sandbostel aan te komen. Daar overleed hij, op 15 april 1945, op 36 jarige leeftijd.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Johannes Joseph Thomas
1944
Gearresteerd in Putten

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Administratie Kamp Amersfoort
De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.
Aanbieder
Arolsen ArchivesWeggevoerde mannen Razzia van Putten
De database van de Razzia van Putten bevat de namen van de mannen die op 1 oktober 1944 ter vergelding werden weggevoerd door de Duitsers. Van de 659 weggevoerden keerden er slechts 48 terug.
Aanbieder
Stichting Oktober 44Digitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Johannes Joseph Thomas
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Joseph Thomas, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl