
Bekendmaking over Inbeslagneming, Ontwapening, Vorderingen, Wapens en Meidagen 1940.
Bekendmaking uitgevaardigd door: (1) N.G. v.d. Meij, Hoofdcommissaris van Politie en (2) Commandant Wehrmacht te 's-Gravenhage Wehrmacht. Gepubliceerd op 15 mei 1940 in s-Gravenhage. De bekendmaking gaat over Inbeslagneming, Ontwapening, Vorderingen, Wapens en Meidagen 1940.
- Coaut: N.G. vd Meij
- 103100
Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Wat ging vooraf aan deze bekendmaking?
Duitse inval in Zuid-Holland
In de vroege morgen van 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Zij probeerden door middel van luchtlandingen de vliegvelden rondom Den Haag te veroveren. Ook werden er parachutisten gedropt bij de bruggen bij Moerdijk, Dordrecht en Rotterdam. Na het bombardement op Rotterdam en de capitulatie van Nederland kregen de Duitsers ook de vesting Holland in handen.
Nederlandse capitulatie
De Nederlandse capitulatie vond plaats op 15 mei 1940. Na het bombardement op Rotterdam en het dreigement om ook andere Nederlandse steden te bombarderen besloot de legerleiding te capituleren. De Nederlandse opperbevelhebber, generaal Henri Winkelman ondertekende de capitulatie, met uitzondering van Zeeland, in Rijsoord. In Zeeland werd doorgevochten tot 17 mei 1940. De Nederlandse militairen worden beschouwd als krijgsgevangenen en afgevoerd naar Duitsland. Vanaf 9 juni 1940 keren ze terug naar bezet Nederland.