Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Meedoen met oorlogsbronnen.nl

26 augustus 2024
Het aanbod aan bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog is groot en divers, maar wordt op veel verschillende plaatsen bewaard. In Nederland beheren zo'n vijfhonderd organisaties collecties over deze periode, fysiek in de depots en digitaal op verschillende websites. Oorlogsbronnen.nl maakt iedereen die bronnen of informatie zoekt over de oorlogsperiode, wegwijs in deze verspreide bronnen. Dat doen we onder meer via dit online startpunt: Oorlogsbronnen.nl.

De collectie- of databeherende deelnemers houden de bronnen zelf in beheer. Oorlogsbronnen.nl haalt de bronnen en data rechtstreeks uit de collectiebeheersystemen en databases. Binnen de infrastructuur van Oorlogsbronnen.nl wordt alles dat over hetzelfde onderwerp of dezelfde persoon gaat aan elkaar gekoppeld, en online in context gepresenteerd. De door deelnemers gedeelde kennis over (lokale) gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt opgenomen in de infrastructuur van contextinformatie (thesauri).

Door deel uit te maken van Oorlogsbronnen.nl vormen al die individuele collecties en contextinformatie samen, dé digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Zoals de gebruikers anno nu die verwachten. Om de vindbaarheid van bronnen uit de Tweede Wereldoorlog continu te blijven verbeteren, voert Oorlogsbronnen.nl doorlopend projecten uit rond het vergroten van de vindbaarheid en bruikbaarheid van deze bronnen op de vier terreinen: 'wie', 'wat', 'waar' en 'wanneer'.

Oorlogsbronnen.nl is onderdeel van Stichting WO2Net. Het ministerie van VWS zorgt als hoofdfinancier voor de blijvende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, nu er steeds minder ooggetuigen zijn en vooral bronnen ons rechtstreeks met de oorlogsperiode verbinden. 

Deelnemers aan Oorlogsbronnen

Oorlogsbronnen.nl

Word ook deelnemer!

Voor wie?

  • Organisaties in binnen- en buitenland met bij voorkeur originele bronnen in beheer over de periode 1935 - 1950 in het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden, kennis over lokale / regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog of informatie over oorlogsbetrokkenen. 

Waarom?

  • Verbeter de zichtbaarheid van uw collecties en bronnen via Oorlogsbronnen.nl.
  • Maak informatie en bronnen over uw werkgebied in de Tweede Wereldoorlog beter vindbaar door contextinformatie over gebeurtenissen in uw regio toe te voegen.  
  • Ontvang, indien gewenst uw metadata verrijkt terug, bijvoorbeeld met concepten uit de WO2-thesaurus of gestandaardiseerde geografische locaties. 
  • Bekijk uw collectie in de context van anderen. Hoe uniek zijn uw bronnen? Welke bronnen over uw regio zijn in beheer bij collega-instellingen? Of welke bronnen zijn er beschikbaar over gebeurtenissen in mijn regio? 
  • Win advies in over de mogelijkheden rond het digitaal beschikbaar maken en stellen van collecties en collectiedata bij WO2Net. 
  • Word partner in één van de projecten of neem deel aan andere activiteiten. WO2Net is met Oorlogsbronnen.nl koploper in innovatieve projecten rond verbeterde toegankelijkheid van digitale erfgoedcollecties.  
  • Trek gezamenlijk op in kwesties van gedeeld belang (auteursrechten, openbaarheidsbeperkingen, et cetera). Bekijk bijvoorbeeld het rapport 'Bescherming persoonsgegevens uit oorlogstijd'.
  • Benut het netwerk. WO2Net heeft nauwe contacten met branche-organisaties, subsidiegevers, belangenorganisaties, beleidsmakers en andere partijen in het veld. 

Ook mee doen?

Open up en sluit aan bij Oorlogsbronnen! Maar #hoedan?

Het aansluiten van Oorlogsbronnen.nl doen we bij voorkeur rechtstreeks bij de collectiebeherende-organisatie, middels een APIOAI-PMH of Linked Open Data. Dit zijn manieren om een collectiebeheersysteem en de infrastructuur achter Oorlogsbronnen.nl met elkaar te laten 'praten'. Hiermee is er een 'live verbinding' en kan er zeer regelmatig worden ge-update. Dus als een beheerder bijvoorbeeld een bronbeschrijving aanpast of nieuwe oorlogsbronnen in de collectie toevoegt, zie je dat terug op Oorlogsbronnen.nl. We werken graag met gedigitaliseerde bronnen, maar veel erfgoedmateriaal in depots is nog niet gedigitaliseerd en alleen nog maar beschreven. Ook die beschrijvingen (metadata) maken we vindbaar via Oorlogsbronnen.nl. 

Projecten

Oorlogsbronnen.nl/ WO2Net is regelmatig betrokken bij verschillende projecten. Hieronder een kleine greep uit eerder afgeronde projecten.
 

Content  Oorlog voor de Rechter | Programma Indisch Erfgoed Digitaal | Engelandvaarders | De Luchtoorlog boven Nederland | Oorlog in Bekendmakingen | Deltaplan 

 

----- Afgeronde projecten ----

Conten | Kaart van Verzet | Metamorfoze 'Dagelijks leven in WO2'

CrowdsourcingNM Kamp Vught & NIOD & NA. Kampadministratie Vught | Stadsarchief Rotterdam. Politiearchief

RegioportalsOorlogsbronnen Gelderland (WO2GLD) |  Indie in Oorlog | Oorlogsbronnen Limburg

Research & DevelopmentVolautomatische archiefontsluiting |  Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit (TRIADO)

ContextThemapagina's Tweedewereldoorlog.nl |  Geocoderen van oorlogsbronnen

 

Geschiedenis van Oorlogsbronnen.nl

Oorlogsbronnen.nl bestaat sinds 1 juni 2016, maar kent een voorgeschiedenis van bijna een decennium. Het bouwt voort op het VWS-programma Erfgoed van de Oorlog (2007-2010). Dat stimuleerde met 221 projecten het gebruik en behoud van WO2-bronnen in Nederland, het voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Een variëteit aan lokale, regionale en nationale oorlogsbronnen werd digitaal toegankelijk gemaakt.

Om de vele producten van Erfgoed van de Oorlog (zie .pdf onderaan deze pagina) te beheren richtte het Ministerie van VWS in 2010 een Coördinatiepunt WO2 in. Een aantal jaar later, vanaf 2014, is toegewerkt naar een nieuwe opzet van het Coördinatiepunt. De verantwoordelijkheid voor die doorontwikkeling lag bij het veld zelf. Veertig organisaties hebben hieraan bijgedragen.

Vanaf de zomer van 2016 is het voormalige Coördinatiepunt overgegaan in het Netwerk Oorlogsbronnen, een deelnemersnetwerk met aan het roer een stuurgroep van vertegenwoordigers. Het is een samenwerkingsverband en netwerk van betrokken instellingen en mensen die zich bezig houden met de ontsluiting van WO2-collecties. Het programmateam houdt kantoor bij het NIOD in Amsterdam, dat het programma faciliteert. 

Sinds oktober 2023 maakt Oorlogsbronnen.nl onderdeel uit van de nieuwe stichting WO2Net en is het verhuist naar de Bazel in Amsterdam. 

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards