Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wormer. Dorpsstraat. Gedenksteen Tweede Wereldoorlog Dorpsstraat no. 191.

Wormer. Dorpsstraat. Gedenksteen Tweede Wereldoorlog Dorpsstraat no. 191. Verzetsstrijder Jan Kuijper (schuilnaam tijdens de oorlogsjaren: "Meester"), geboren 29 oktober 1907 te Wormerveer en doodgeschoten op 29 november 1944 te Wormer, gehuwd met Petronella Eva van Dok. Jan Kuijper werd door de Duitsers doodgeschoten bij de weverij van Koster. Jan is naar een schuurtje van de heer Mantel gebracht, daar hebben drie mensen hem 's avonds gewassen en gekleed. In zijn kleren vonden zij 32 gaatjes. De familie durfde hem niet te begraven men heeft hem weggebracht. Na de oorlog vond men in de duinen bij toeval op 1 juni 1945 achter een heuveltje in een duinkom een grafkuil met daarin één lichaam van een man, met meerdere schoten in de borst. De man droeg een rood-zwart gestreepte pyjama en jaeger ondergoed. De broers Kuijper identificeerden hem als hun broer. Jan Kuijper werd herbegraven op de Erebegraafplaats te Bloemendaal. Zie ook GAZ 21.44422 met hetzelfde verhaal en op de foto, dat de gevelsteen aan het huis aan de Dorpsstraat te zien is. Telkens wordt elk jaar op 4 mei de Dodenherdenking gehouden en gaat men eerst langs dit monument van Jan Kuiper, alvorens naar het Oorlogsmonument op de hoek Dorpsstraat-Eendrachtstraat-Zaandammerstraat te gaan. Op dit monument staan de namen van alle omgekomen personen uit Wormer vermeld.

Collectie
  • Beeldbank Zaanstad
Type
  • still image
Identificatienummer van Gemeentearchief Zaanstad
  • 21_44419
Trefwoorden
  • verzet
  • rampen
  • gedenkplaat
  • historie afbeeldingen
  • oorlogen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards