Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Koog aan de Zaan. Jan Bestevaerstraat.

1 maart 1941

Koog aan de Zaan. Jan Bestevaerstraat. Geallieerde bommen op woningen in de Koogse Jan Bestevaerstraat. Uit het politierapport van die dag: "Bominslag Jan Bestevaerstraat. In den nacht van vrijdag 28 februari/ zaterdag 1 maart 1941 omstreeks 00.15 uur werd door de politie, die deze nacht dienst deden, gehoord dat een vliegtuig boven deze gemeente was. Onmiddellijk daarna werd een zware slag gehoord en vermoed werd dat deze slag van een bom was die in de nabijheid moet zijn gevallen en zeer waarschijnlijk in de gemeente alhier. Daar op hetzelfde moment niet bekend was waar deze bom gevallen zou zijn en hierover geen telefonisch bericht binnenkwam, werd de hoofdpost toch opgebeld doch deze gaf geen gehoor, vermoedelijk dat deze steeds bezet was door personen die aldaar inlichtingen vroegen. Om niet in onzekerheid te blijven en omdat de tijd kostbaar was, zijn de aan het bureau aanwezige personen de straat opgegaan om te zien alwaar de bom was gevallen. Vermoed werd dat dit dichtbij was en gemeend in de richting Bloemwijk alwaar zij zich henen begaven tot de Dahliastraat alwaar niets te zien was. Door één van de bewoners werd aldaar ook gemeend dat het wel in die buurt moest zijn, doch niets vindende zijn zij in de richting Noord gegaan en werd door een persoon gemeld (onbekend wie) dat de bom op de Jan Bestevaerstraat was gevallen. Door de Geneeskundige dienst werden reeds de gewonde personen behandeld, terwijl één persoon (de vrouw van Willem Bron) al reeds als overleden werd aangetroffen. Als vaststaand werd vermoed dat een drietal personen (man, vrouw en zoon) van de familie H. Bakker vermist werden en onder het puin van hun geheel ingestorte woning moesten liggen. Bij de opruiming door de opruimingsdienst, nadat de brandweer maatregelen had genomen vanwege een beginnende brand, bleek dat de drie vermiste personen van Bakker onder het puin lagen en werden levenloos hieronder weggehaald. De gewonden waren onderwijl na de eerste behandeling naar het ziekenhuis overgebracht en de lijken van de overleden personen naar het lijkenhuis van Ons Verpleeghuis), (geconstateerd werd dat vier personen ter plaatse dodelijk zijn getroffen: de drie genoemde personen van de Familie Bakker en de vrouw van Willem Bron) terwijl de zwaargewonde Mej. Zaal (weduwe Dekker) kort na aankomst in Ons Verpleeghuis overleed."

Collectie
  • Beeldbank Zaanstad
Type
  • still image
Identificatienummer van Gemeentearchief Zaanstad
  • 27_00632
Trefwoorden
  • brandweer
  • geallieerden
  • oorlog
  • rampen
  • bommen
  • historie
  • brand
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards