Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van de N.V. Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda-Apollo te Gouda, 1858-1960

Het ontstaan van de kaarsenfabriek in Gouda is te danken aan drie personen: A. Schoneveld van der Cloet, D.W. Westerbaan en A.A.G. van Iterson. Zij brachten in 1853 het startkapitaal bijeen en richtten een vennootschap op en begonnen een stearine-kaarsenfabriek als nevenbedrijf van de Goudse aardappelmeel-, siroop- en sagofabriek. Doel van de onderneming was "de handel in smeer en het vervaardigen van kaarsen". In 1858 werd de zaak grondiger aangepakt door een aantal Goudse ondernemers, waaronder de drie bovengenoemden. Na de aankoop van een nieuw fabricageprocedé door de firma Schoneveld van der Cloet, Westerbaan & Co., werd de N.V. Stearine Kaarsenfabriek Gouda opgericht, ter voortzetting van de eerstgenoemde firma. In 1929 kwam het tot een fusie met de enige overgebleven grote concurrent, de kaarsenfabriek Apollo te Schiedam. De twee afzonderlijke N.V.'s brachten samen alle activa en passiva bijeen in één holding company, onder de naam "de N.V. Vereenigde Fabrieken van stearine, kaarsen en chemische producten te Gouda". Tot eind 1941 bleven echter de twee oude N.V.'s voortbestaan onder hun eigen naam (al werd de zetel van Apollo later formeel verplaatst naar Gouda). Dieptepunt in de geschiedenis van de kaarsenfabriek is ongetwijfeld de grote brand op 11 mei 1936, waardoor het bedrijf werd lamgelegd. De schade was vele malen groter dan bij een eerdere brand, op 29 januari 1884. Wel kon het bedrijf weer worden opgebouwd en opnieuw ingericht, maar toen die operatie bijna voltooid was, brak de tweede wereldoorlog uit. Tot eind 1944, toen alles in beslag werd genomen, heeft men kunnen produceren, zij het op beperkte schaal en met als resultaat producten van veel mindere kwaliteit. De archieven van deze drie N.V.'s zijn gescheiden gehouden en als archieven 2, 3 en 4 in de inventaris vertegenwoordigd. Na de liquidatie van de N.V,'s, waartoe in december 1941 werd besloten, werd de naam van het bedrijf omgezet in de N.V. Verenigde Stearine Kaarsenfabrieken Gouda-Apollo te Gouda. Een aantal stukken is in de Duitse taal.

Vervaardiger
  • N.V. Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda te Gouda, 1858-1941
  • N.V. Koninklijke Stearine Kaarsenfabrieken Gouda-Apollo te Gouda, 1929-1960 (1969)
  • N.V. Stearine Kaarsenfabriek Apollo te Schiedam, later te Gouda, 1870-1941 (1943)
Collectie
  • Streekarchief Midden-Holland
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief 0270
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards