Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Bevrijdingsrok of Nationale feestrok, 1946, Bevrijdingsrok of Nationale feestrok van Gerda van Terwisga, 1946

Nationale feestrokken of bevrijdingsrokken werden na de bevrijding van Nederland in 1945 gemaakt. Ze bestaan uit een aantal kleine lapjes die als een soort patchwork aan elkaar zijn gezet. Textiel was immers op de bon en zeer schaars na de oorlog, Ieder jaar, als ze bij de bevrijdingsfeesten weer werden gedragen, kon er een nieuw jaartal op geborduurd worden. Het maken van dergelijke rokken werd gestimuleerd door een speciaal 'rokkencomité'. Deze rok is gemaakt van wit katoen, waarop allerlei gekleurde lapjes van katoen zijn gestikt. Op de onderzijde zijn driehoeken van rood keperkatoen gestikt, waarvan op sommige met wit garen is geborduurd: ‘5 mei 1946 - 5 mei 1947 - 5 mei 1948 - 5 mei 1949’. Op de voorzijde rechts, op een lapje van effen blauw katoen, is met wit garen de naam ‘Gerda’ geborduurd. De bevrijdingsrok is afkomstig uit de familie van Terwisga-Maarschalk. Uit het gezin van Terwisga-Maarschalk zijn drie bevrijdingsrokken voor meisjes verworven. Voor zover nu bekend waren er waarschijnlijk twee dochters: Marijke (*Groningen 1940) en Gerda (*Doetinchem 1943). Gerda was de jongste. Op twee rokken komt de naam Gerda voor. Deze kleinste rok is gedragen van 1946 tot 1949. Op de andere rok met de naam Gerda zijn data t/m 1952 geborduurd. Mogelijk heeft Gerda dus vanaf 1950 de rok van haar oudere zusje Marijke gedragen of heeft ze een nieuwe, grotere bevrijdingsrok gekregen. Misschien was dit al het geval vanaf 1949 aangezien het jaartal 1949 niet volledig is afgemaakt.
Nationale feestrokken of bevrijdingsrokken werden na de bevrijding van Nederland in 1945 gemaakt. Ze bestaan uit een aantal kleine lapjes die als een soort patchwork aan elkaar zijn gezet. Textiel was immers op de bon en zeer schaars na de oorlog, Ieder jaar, als ze bij de bevrijdingsfeesten weer werden gedragen, kon er een nieuw jaartal op geborduurd worden. Het maken van dergelijke rokken werd gestimuleerd door een speciaal 'rokkencomité'. Deze rok is gemaakt van wit katoen, waarop allerlei gekleurde lapjes van katoen zijn gestikt. Op de onderzijde zijn driehoeken van rood keperkatoen gestikt, waarvan op sommige met wit garen is geborduurd: ‘5 mei 1946 - 5 mei 1947 - 5 mei 1948 - 5 mei 1949’. Op de voorzijde rechts, op een lapje van effen blauw katoen, is met wit garen de naam ‘Gerda’ geborduurd. Er zijn drie feestrokken uit het gezin Van Terwisga-Maarschalk verworven. Deze rok werd door moeder Gerda van Terwisga gemaakt voor de derde dochter, Gerda, geboren op 7 november 1943. De naam Gerda is op de rok geborduurd. Volgens zus Wilma slaat deze naam echter op de maakster, moeder Gerda. Ook de rok van de oudste dochter Marijke draagt de geborduurde naam Gerda. Ieder jaar op 5 mei droegen de meisjes de rokjes. Toen deze te klein werden, werden ze volgens dochter Wilma verlengd met een gekleurde band. Ten tijde van het dragen van de rokken woonde het gezin in Doetinchem. De rokken werden gedragen met een simpel effen bloesje.
Nationale feestrokken of bevrijdingsrokken werden na de bevrijding van Nederland in 1945 gemaakt. Ze bestaan uit een aantal kleine lapjes die als een soort patchwork aan elkaar zijn gezet. Textiel was immers op de bon en zeer schaars na de oorlog, Ieder jaar, als ze bij de bevrijdingsfeesten weer werden gedragen, kon er een nieuw jaartal op geborduurd worden. Het maken van dergelijke rokken werd gestimuleerd door een speciaal 'rokkencomité'. Deze rok is gemaakt van wit katoen, waarop allerlei gekleurde lapjes van katoen zijn gestikt. Op de onderzijde zijn driehoeken van rood keperkatoen gestikt, waarvan op sommige driehoeken met wit garen is geborduurd: ‘5 mei 1946 - 5 mei 1947 - 5 mei 1948 - 5 mei 1949’. Op de voorzijde rechts, op een lapje van effen blauw katoen is met wit garen de naam ‘GERDA’ geborduurd.
Datum
1 januari 1946
Type
  • Object
Vervaardiger
  • Terwisga-Maarschalk, Gerarda Jacoba Gesina van
  • Anoniem
Datum
  • 1946-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media