Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 13, Molukse perspectief

1937 - 1951

Deze video is niet online beschikbaar. Klik op 'Bekijk Bron' om na te gaan waar de video te bekijken is. Geïnterviewde 13 is geboren in 1926 in Lameulo (Aceh, Sumatra). Haar vader is KNIL-militair en het gezin komt terecht in verschillende plaatsen in Sumatra en Java. In 1937 bezoekt het gezin Ambon en het dorp Oma (Haruku) als vader met verlof gaat. Als de oorlog uitbreekt woont het gezin in Padang. Het gezin wordt door de Japanners overgebracht naar het Gloegoer-kamp in Medan. Na enkele maanden worden zij vrij gelaten en keren terug in Padang, Andalas. Daar maakt haar vader en andere Molukkers deel uit van de lokale verzetsgroep Sapu Tangan Merah (Rode Zakdoek). Het gezin verhuist hierna naar Gaon in de buurt van Emmahaven. Daar blijft haar vader druk bezig met allerlei activiteiten. Geïnterviewde is getuige van het onder geweld wegvoeren van een groep mannen door Japanse militairen op een vrachtwagen. Na een inval van hun huis door Japanse militairen in 1942 of 1943 wordt een portret van koningin Wilhelmina en een rood-wit-blauwe vlag gevonden. Haar vader opgepakt door de Kenpeitai. Jet gezin verhuist naar Simpang Haru. Het gezin verhuist naar Malang (Java) waar zij aanvankelijk bij familie van haar moeder in Kedaon wonen. Enkele maanden later moeten zij verhuizen naar de wijk Temanggunan die dienst doet als gevengenkamp en waar ook veel andere Ambonezen worden vastgehouden. Daar wordt iedere morgen appel gehouden en moeten de Japanse militairen in het passeren worden begroet op Japanse wijze op straffe van een pak slaag. Direct na de Japanse capitulatie moeten zij uit het kamp vluchten, omdat Indonesische nationalisten het kamp willen afbranden. Het gezin leeft in een vijandige omgeving. Onder invloed van het Indonesische nationalisme mag er geen Nederlands meer gesproken worden, alleen maar Maleis. Als de Nederlanders weer terugkomen, leert zij haar huidige echtgenoot kennen en trouwt hem in 1948 , een Molukse KNIL-militair. Zij verhuizen hierna naar Makassar (Celebes, Sulawesi) Zij heeft haar vader nooit meer teruggezien. Hoewel zij vanaf destijds tot later steeds op zoek is geweest naar informatie, weet zij uitendelijk niets over het verdere lot van haar vader. Geïnterviewde heeft tot op heden geestelijke last door haar ervaringen tijdens de oorlog in Indie.

Vervaardiger
 • Museum Maluku (c), Habiboe, drs.R.R.F.
Collectie
 • Het Molukse perspectief in oorlogstijd
Type
 • Video
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
 • 586
Trefwoorden
 • WOII
 • Temanggunan
 • oral history
 • Bersiap
 • KNIL
 • Gloegoer-kamp
 • verzet
 • Kenpeitai
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards