Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 21, Molukse perspectief

1942 - 1950

Geïnterviewde 21 is geboren op 12 juni 1918 in het dorp Lateri, eiland Ambon, Molukken, Indonesië. Zijn vader was visser. Een jongere broer ging naar Nederland. En verder had hij nog enkele zusters. Hij doorliep de gouvernementsschool. Daarna werkte hij bij de Algemene Dienst. Voor de oorlog werkte hij in Passo, waar stellingen aangebracht moesten worden. Tijdens de oorlog werkte hij voor de Australiërs en stak onder andere vliegveld Laha, op het eiland Ambon, in brand. Ook het vliegveld Namlea, op het eiland Buru, stak hij in opdracht, in brand. Australiërs wilden hem meenemen naar Australië, maar hij bleef liever op Ambon. Hij vertelt dat de Japanners een manier hadden om voedsel onder water te bewaren, voor lange tijd. Als voorbeeld van Japanse wreedheid vertelt hij over Kaibobo, een dorp op het eiland Seram, waar de Japanners meisjes en jongens zich lieten uitkleden om naakt voor hen te dansen. Aan het einde van de oorlog moest hij voor de Japanners op Seram werken. Tijdens de RMS was hij elders, maar hij vindt de RMS niet alleen een proclamatie van christenen. Hij gelooft erin dat het er ooit zal komen. In de jaren 80 werd hij opgepakt voor vermeende RMS activiteiten. Maar al snel werd hij weer vrijgelaten, omdat ze niets bij hem konden vinden. Deze video is niet online beschikbaar. Klik op 'Bekijk Bron' om na te gaan waar de video te bekijken is.

Vervaardiger
  • Museum Maluku (c), Vreeswijk-Manusiwa, J.M., drs.
Collectie
  • Het Molukse perspectief in oorlogstijd
Type
  • Video
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 597
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards