Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Eeuwig leevende tekens

NSB-film over de herkomst van verschillende Germaanse tekens en hun volksgerichte herkomst. Men wil aantonen dat de Runentekens een Germaanse en archeologische oorsprong hebben. Beelden van boerenfamilies en hun gebruiksvoorwerpen. Achtereenvolgens komen aan de orde : Zesster, Zonnewervel, Hakenkruis, Odal Rune, Vogelparen, en de Levensboom.
00.00 Titel : Eeuwig levende tekens. Geprojecteerd over versierde klomp 00.54 Inzoomen op klomp waarop de siermotieven worden gestileerd tot abstractie van een zesbladige bloem 00.58 Landschap in de ochtendzon 01.02 Beelden van ontwakende bloem, paarden op het erf, varkens wroetend in modderpoel verzinnebeelden het ontwaken van fauna en flora op het platteland 01.23 Beelden van waterputtend meisje, vrouw aan de was in washok verzinnebeelden het menselijk ontwaken 01.54 Zonnefiguur bestaande uit zespuntige ster. Voorbeelden van de figuur in washok, op lepelrek, mangelplank, kinderstoeltje enz. 02.32 Dezelfde figuur geschilderd op een stiepel (noot 1) 02.54 Zonnefiguur wordt geconstrueerd met passer en door vouwen van een blad papier 03.29 Zespuntige zonnefiguur toegepast als zonnerad. Bakken van een palmpasenkoek in de vorm van een zonnerad ter viering van de terugkeer van de zon 03.46 Getekende cirkel waarin onderin een cirkeltje draait tegen de klok in, aangekomen bij een van de middellijnen stopt het cirkeltje. Beelden van een der jaargetijden 04.55 Wentelende zespuntige ster draait steeds sneller en wordt steeds groter tot de vorm van een zonnewervel 05.02 Shots van een dekenkist waarin houtgesneden zonnewervels 05.25 Zonnewervel begint te draaien, er ontstaan opeens onderbrekingen in de cirkel, die in een hakenkruis transformeert 06.05 Hakenkruis in vroegste vorm op een stenen pot 06.13 Bij archeologisch graafwerk wordt potscherf met incisie in de vorm van hakenkruis gevonden 06.28 Inheemse werktuigen waarop hakenkruis voorkomt 06.36 Metalen sierknoop met odalrunes 06.56 Animatie waarbij de ronde odalrune verandert in een rechthoekige 07.03 Odalrunes verwerkt in metselverbanden of geschilderd op stiepels 07.29 Boer van onderen gefilmd. Ctr. geeft vage uitleg van de betekenis van het teken 'odal' 07.34 Beelden van boerderijen en wuivende struikgewas, zwanenpaar op dak van een boerderij 08.03 Op lap stof geborduurde vogelparen 08.19 Westgermaanse god Donar (Thor) van onweer en vruchtbaarheid. Ctr. stelt dat hij via twee raven alle berichten verneemt 08.52 Boerenwoning met in het bovenlicht boven de voordeur levensboom. Beelden van levensbomen op dekenkisten, gevels van stadhuizen enz. 09.50 Gestileerde levensboom waaronder twee draken. Ctr geeft betekenis van dit symbool 10.34 Gestileerde levensboom met twee draken geprojecteerd over beelden van oogstende boeren en merrie met veulen 11.02 Hunebed bij Rolde waarachter een boom oprijst. Over het beeld projectie van tekeningen van zespuntige ster en levensboom 11.27 EINDE
Type
  • Video
Vervaardiger
  • Beethoven (componist);Kleinstra, H. (camera);Thyssen, P. (regisseur);Thyssen, P. (camera)
Collectie
  • Oorlog in Blik
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media