Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Winter 1939-1940: Winter 1940-1941: Winter 1941-1942

Compilatie van drie opeenvolgende winters in oorlogstijd.
1. Winter 1939/40: Geüniformeerde mannen (vermoedelijk: Opbouwdienst), patrouilleren in een besneeuwd landschap (vermoedelijke omgeving: Doornenburg). Enkele mannen schaatsen op een ijsbaan, en ze beklimmen de hoog opgetaste ijsschotsen. Verder zijn er panorama's van sneeuwlandschap met de steenfabrieken. Panorama's zijn er tevens van Benedenstad en het Valkhof. De vastgevroren schepen in de Waal en de ijsschotsen trekken publiek aan de Waalkade. De ijsschotsen hebben de schepen op de wal gedrukt. Nadat het ijs gesmolten is, moeten drijvende bokken er aan te pas komen op de Schepen weer in het water te krijgen.
2. Winter 1940/41: In het centrum van Nijmegen o.a de Bisschop Hamerstraat fietsen mensen op besneeuwde straten. In de Waal drijven ijsschotsen. De spoorbrug is voorzien van een kleine middenboog, terwijl de restanten van vernielde Waalbrug in de Waal liggen maar de opbouw reeds is gestart. Eindshots tonen de besneeuwde van Peltlaan.
3. Winter 1941/1942; Kinderen spelen in de sneeuw. Vanaf de Waalkade en het Valkhof is te zien dat de boog van de Waalbrug is hersteld. Kinderen zijn aan het sleetjerijden vanaf de Lindenberg. In de van Peltlaan sleeën nog meer kinderen. Tot slot is ook hoog water aan de Waalkade gefilmd.
Type
  • Video
Vervaardiger
  • Dhr Jansen
Collectie
  • Oorlog in Blik
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media