Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

BEVRIJDINGSBEELDEN 1945

Beelden van de verwoestingen aangebracht door de Duitsers, die zich hebben teruggetrokken naar het noorden en beelden van de oeververbinding over de Rijn bij Arnhem direct na de bevrijding van Arnhem,. Vrouwen schikken bloemen op het graf van gefusilleerde Nederlanders. Prins Bernhard neemt in Den Haag een parade af.
00.00 Middachter Allee tussen de Steeg en Ellecom, zware stammen van omgehaalde beuken zijn over de weg gelegd als versperringen tegen de oprukkende geallieerden. 00.22 Bordjes met opschrift : Gevaar landmijnen. bij de toegang naar bospaden 00.29 Bospad, afgesloten met beukenstammen. Opgeblazen bomen zijn opzij geschoven om een doorgang te maken. Afgerukte stompen 01.47 Een convooi bevoorradingstrucks zoekt zijn weg naar het front om de opgeblazen bomen heen 02.00 Tweetal baileybruggen over de Rijn bij Arnhem, een voor opgaand en een voor afgaand verkeer. Colonne voertuigen rijdt over de enkelbaans brug richting front. Ertussen een personenzuto en een zware Engelse sportwagen 02.59 Versierd graf met krans aan het kruis aan de voet van het steentalud van een viaduct. Jonge vrouw schikt bloemen op het graf 03.15 Bord bij het graf met de namen van op 4 februari 1945 door de Duitsers gefusieerde Nederlanders uit Amsterdam en Hilversum 03.40 Victory parade op het de Savornin Lohmanplein in Den Haag. Op de Saluting Base neemt prins Bernhard, met de generaals Crerar, Foulkes en anderen, alsmede mevrouw De Monchy, de parade af 03.56 Een afdeling strijdend gedeelte van de B.S. trekt voorbij, de prins groet hen 04.37 Passeren van de Bag-pipe band van een Canadees regiment, gevolgd door een detachement Royal Navy. Bataljons van verschillende regimenten uit het eerste Canadese leger 05.33 Men trekt in strak gesloten gelederen voorbij 05.40 Einde
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media