Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

DOOR DUISTERNIS TOT LICHT

Amerikaanse legerjournaalfilm over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Azië, de capitualatie van Japan, de bevrijding van de Japanse interneringskampen en de politieke spanningen in Nederlands-Indië kort na de bevrijding. Amerikaanse verovering van het eiland Tarawa, onderdeel van de Gilberteilanden gelegen in de Stille Oceaan. Hiermee begon het Amerikaanse maritieme offensief door de Centrale Pacific o.l.v. Admiraal Chester W. Nimitz. De film toont beelden van de Amerikaanse konvooien, die de kust van Tarawa naderen, echter voortdurend belaagd door Japanse bommenwerpers, van de voorbereidingen, die de bemanning treft voor de aanval op Tarawa, en van de bezetting van het eiland, waarbij Japanse krijgsgevangenen worden gemaakt.
00.00 Schip in rivier. Havengezicht, laden van schip 00.11 Lier met bediening. Kisten in de takels, komen aan boord 00.34 Matroos klimt aan boord met touwladder. Antiluchtdoelmitrailleur op dek van schip. Vierstreeps marine-officier, gezagvoerder K.P.M.-schip 00.45 Zak met opschrift K.P.M. mail wordt aan boord getakeld 00.48 Ponton in haven 00.52 Tropische kust met schip in de verte. Havengezicht met schepen. Varend K.P.M.-schip 01.13 Zee met tientallen schepen varend in konvooi. Koopvaardij- en passagiersschip varend in de mist 01.30 Avondstemming met schepen in de verte 01.38 Officieren kijken door kijker. Hijsen van seinvlag en indrukken van alarmknoppen. De vijand is in zicht 02.01 Afwerpen van dieptebommen. Vliegtuigen in de lucht. Japanse vlieger 02.28 Antiluchtdoelmitrailleur wordt gericht en vuurt ; vliegtuigaanval wordt afgeslagen 02.54 Scheepsbemanning in volle actie 03.15 Men bereikt de kust van Tarawa. Zeelieden kijken door telescopen. Oorlogsschepen vuren vanaf zee op de kust 04.27 Staf bestudeert maquette van Tarawa, in het bijzonder van, in het bijzonder van het belangrijke eiland Betio 04.44 Oorlogsschepen beschieten palmenkust. Soldaten waden aan land en gaan in looppas landinwaarts 05.27 Huis wordt beslopen door Amerikaanse militairen. Overvliegend vliegtuig werpt bom af 05.43 Details van verwoesting. Verbrande palmbomen en rokende loodsen 05.45 Amerikaanse soldaten met brancard met gewonde zoeken dekking 06.40 Groep schietende soldaten bereikt Japanse versterking met aantal gesneuvelde Japanse soldaten 07.06 Heuvel met zwaar geschut, rookkolom en verwoeste Japanse bunker 07.19 Indentificeren van gesneuvelden, o.a. op het strand 07.35 Rubberboot met dode soldaten 07.38 Amerikaanse soldaten met Japanse krijgsgevangenen met de handen omhoog. Zij worden geeendentificeerd en afgevoerd 08.08 Amerikaanse Generaal-majoor Holland M. Smith, bevelhebber 5e amfibiekorps, en generaal Julian Smith, commandant 2e mariniersdevisie in gesprek met mariniers na afloop van de strijd 08.28 Vlaggemast met Amerikaanse vlag 08.33 Einde
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awards