Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

HEIHO PROPAGANDAFILM - Japans journaal

1943

In opdracht van de Japanse bezetter vervaardigde propagandafilm , die opwekt om dienst te nemen bij de Indonesische hulptroepen. Beelden van het "aangename en nuttige leven" bij de Heiho-troepen.<br/>00.01 Indonesische hulptroepen ( Heiho's ), die zich vermaken met dans en spelletjes. Heiho's aan de maaltijd, na groet (aan de keizer). Afwassen van het eetgerei. 01.24 Japanse karakters op muur. Indonesische burgers (Islamieten) in gebed. Familiebezoek voor de Heiho's. Heiho leest een kennelijk van thuis ontvangen brief. 02.48 Aanvalsoefening door Heiho'd met geweren met bajonetten (( mogelijk stockshots )). 03.57 Tekst: Opsir dan opsir-rendahan dilantik (vert.: Aanstelling van officieren en onder-officieren). 04.02 Indonesische militairen in het gelid. Uitreiking door Japanse officieren van de zgn. Samuraizwaarden; afgewisseld door opnamen van belangstellend publiek en troepen in de houding, al dan niet saluerend. Uitreiking van aanstellingsbrieven. 05.28 Tekst: Dengan darah mengalir kita bela tanah air (vert.: met bloedvergieten verdedigen wij ons grondgebied). 05.33 Tekst: Pemeriksaan badan (onderzoek van het lichaam). Beeld: Hart- en longonderzoek door Japanse arts. Toekijkende recruten. 05.47 Publiek bij toespraak Japanse officier. Optocht met vaandel met opschrift: Leuwidamar (( Bantam - West-Java)) - Gun memberi hormat kepada toean Roeslan da 71 orang masoek tangsi pembala tanah air (vert.: Eerbewijs aan de heer R. en 71 mensen die de kazerne ingaan om het grondgebied te verdedigen). Twee Japanse officieren op tribune. In gelid opgestelde Indonesiers ervoor. Japanse officier houdt toespraak. Overzicht van de bijeenkomst op de aloen2 (= voorplein) van de kazerne. 06.07 Tekst: Pemasoekan kedalam kesatrian (vert.: Inlijving bij de stand der krijgslieden). Beeld: Optocht van kaalgeschoren Indonesische recruten in burgerkleding, die de poort van de kazerne binnengaan. 06.31 Passen van uniformen, petten en beenwindsels; Heiho's bezich te kleden in uniformen. 06.59 Overzicht van in rust staand detachemant met geweer aan de voet. 07.29 Tammat (Einde); einde fragment.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards