Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Baumhauer, von

1 januari 1513 - 1 januari 2005

De familie (Von) Baumhauer stamt - voor zover valt na te gaan - af van een 15e-eeuws koopmansgeslacht uit het Westfaalse Coesfeld, dat een invloedrijke positie binnen de Hanze-gemeenschap innam. Omstreeks 1762 vestigt de koopman Matthijs Jacob Boomhouer zich in Amsterdam. Vanaf de Napoleontische tijd vervullen leden van de familie vooraanstaande ambten op bestuurlijk, juridisch en maatschappelijk gebied. Tot de meest prominente onder hen behoren in de 19e eeuw Mr. Willem Theodorus (von) Baumhauer, procureur-generaal te Brussel en Utrecht en de scheikundige Professor Edouard Henri von Baumhauer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog spelen Mr. Edouard Henri von Baumhauer en zijn echtgenote Hermien von Baumhauer-Ribbink een belangrijke en hogelijk gewaardeerde rol in het verzet door het 'Pas-Op-kamp' voor onderduikers in Vierhouten op te richten.De archiefstukken zijn zeer divers van aard doordat opeenvolgende generaties hun bijdrage geleverd hebben. De stukken vertegenwoordigen zowel het persoonlijke als het openbare leven van de oorspronkelijke eigenaren. De oudste dateren uit de 16e eeuw. Hieronder bevindt zich de originele Wapenbrief uit 1513, geschonken door keizer Maximiliaan I van Oostenrijk aan de gebroeders Bomhower. Verder zijn er juridische en notariële akten betreffende aankoop van land en goederen, geschillen en overerving; genealogische overzichten en familiekronieken; correspondentie, portretten en foto's; dagboeken (van Mr. W.Th. (von) Baumhauer uit het begin van de 19e eeuw) en (wetenschappelijke) publicaties. Ook herbergt dit archief stukken van aanverwante families.

Vervaardiger
  • Nationaal Archief, Den Haag
Collectie
  • Archieven Nationaal Archief
Type
  • archief
Identificatienummer van Nationaal Archief
  • Archiefbloknummer: C24467
  • http://proxy.handle.net/10648/f2ebb325-c457-4b8b-844a-65503ead13bf
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards