Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Dagboek Bezettingstijd en daarna

In dit dagboek heeft dr. Bartstra, die van Friese afkomst is, over de voornaamste gebeurtenissen in de oorlog en over details voorzover hij er meer direct mee in aanraking kwam (o.a. Haarlemse zaken en voorvallen en Haarlemse mensen), zowel eigen opvattingen en reacties als wat hij om zich heen op dat gebied waarnam, genoteerd; tevens geeft hij een overzicht van het belangrijkste wat hem en zijn gezin gedurende de oorlog wedervoer. Als jongen was hij in Indonesië. Hij heeft in Leiden gestudeerd en is in 1928 in Amsterdam gepromoveerd. Zelf is hij al die jaren, als tevoren, leraar aan het stedelijk gymnasium te Haarlem, waar hij, in tegenstelling b.v. tot de rector van deze school, dr. Spoelder, behoort tot hen die onverzoenlijk zijn en een principiële houding aannemen, al is hij een te zeer gerijpt en te verstandig man om aan de onmiddellijke voldoening, die een protest schenkt, wezenlijk belangrijkere dingen op te offeren. De grens, waartoe hij openlijk en semi-clandestien durft gaan, bepaalt hij, zich beradend, voor ieder geval apart, maar ze komt in de loop van de tijd wel steeds verder te liggen. Dit zal ook gelden voor het zuivere verzetswerk, waartoe hij zich in 1941 bereid verklaart (aanbod om mee te werken aan het Parool en om onderduikers in huis te nemen) en waarmee hij in de zomer van 1942 begint. Het lijkt, dat een gedeelte van zijn werk voornamelijk achtergrond en steun is voor dat van zijn zoon. Deze, de jongste van de drie kinderen (de beide dochters zijn resp. verpleegster - Amsterdam, Den Haag, Nijmegen - en onderwijzeres - Emmen, Dordrecht - ), bracht de oorlogsdagen aan de Grebbelinie door, werd in juni 1940 gedemobiliseerd en vatte daarna zijn pas begonnen studie in de geschiedenis - te Leiden - weer op.In 1942 doet hij in Amsterdam candidaats en stopt dan voorlopig met de studie om zich geheel aan illegaal werk te kunnen wijden: in opzet hulp aan joden, later ook andersoortig werk (de jonge Bartstra legt een buitengewone handigheid in het maken van vervalsingen aan de dag en komt mede hierdoor met tal van verzetsgroepen in aanraking). Dr. Bartstra en zijn vrouw stellen nu hun huis beschikbaar als tijdelijk onderduikadres en herbergen op deze basis van juli 1942 af, voor kortere of langere tijd onderduikers (voornamelijk joden), in totaal plm. 20.

Vervaardiger
  • dr. J.S.Bartstra
Thema's
Collectie
  • Oorlogsdagboeken
  • Geheugen van Nederland
Type
  • Dagboek
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • EVDO01:NIOD08_244-320
Trefwoorden
  • dagboeken
  • oorlogsdagboeken
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards