Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Rapportage van de vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken bij het Rijkscommissariaat voor de bezette Nederlandse gebieden aan BuZa Berlijn betreffende de transporten van Nederlandse Joden naar Duitsland en het Oosten. Verder gaat het in op een telegram van de verzamelde Nederlandse kerken en kerkgemeenschappen aan de RSHA betreffende de Jodenvervolging, een preek die hierover gegeven is vanaf vele kansels, en een gebed dat is verspreid tot steun van de Nederlandse Joden. Dit is bijgevoegd als bijlage. De tweede bijlage is een vertaling van een vlugschrift dat via de kerken is verspreid waarin alle Nederlanders, en in het bijzonder die in belangrijke posities en spoorwegpersoneel, worden opgeroepen om de op handen zijnde transporten van alle Joden te saboteren. Hierin wordt ook melding gemaakt van Poolse berichten dat reeds 700.000 Joden gestorven zijn, en opgeroepen tot het schrijven van een protestbrief aan de bevelhebber van de Wehrmacht in Nederland., Rapportage van de vertegenwoordiger [...]

Rapportage van de vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken bij het Rijkscommissariaat voor de bezette Nederlandse gebieden aan BuZa Berlijn betreffende de transporten van Nederlandse Joden naar Duitsland en het Oosten. Verder gaat het in op een telegram van de verzamelde Nederlandse kerken en kerkgemeenschappen aan de RSHA betreffende de Jodenvervolging, een preek die hierover gegeven is vanaf vele kansels, en een gebed dat is verspreid tot steun van de Nederlandse Joden. Dit is bijgevoegd als bijlage. De tweede bijlage is een vertaling van een vlugschrift dat via de kerken is verspreid waarin alle Nederlanders, en in het bijzonder die in belangrijke posities en spoorwegpersoneel, worden opgeroepen om de op handen zijnde transporten van alle Joden te saboteren. Hierin wordt ook melding gemaakt van Poolse berichten dat reeds 700.000 Joden gestorven zijn, en opgeroepen tot het schrijven van een protestbrief aan de bevelhebber van de Wehrmacht in Nederland.
Het document is afkomstig uit het archief van het Auswärtige Amt dat berust bij het Politische Archiv van het Auswärtige Amt in Berlijn.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media