Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Nederlandsche omroep

Over het archief: De Nederlandse Omroep (aanvankelijk Rijksradio-Omroep) viel onder het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten. Het was de enige radio-omroep in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en stond praktisch onder controle van de Rundfunkbetreuungsstelle.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het RIOD

Het archief werd in 1947 door het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie ontvangen. Daarop werd in 1950 begonnen met de schifting van het archief waarbij een voorstel tot vernietiging van archiefbestanden uit het archief aan de Algemene Rijksarchivaris werd voorgelegd.

Het archief viel in vier blokken uiteen: 1. Rond 1960/61 geïnventariseerde bestanden, toegankelijk middels een handgeschreven inventaris van RIOD-medewerker P.H.M. Pieters. 2. Een in 1971 geïnventariseerd bestand van de stukken die in de eerste toegang nog niet waren beschreven, maar waarin ook een deel van het eerste bestand is opgenomen. Het werd ingedeeld naar doosnummer en daarbinnen numeriek op dossier. De inventaris werd gemaakt door J.H.J. van den Heuvel, ambtenaar van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, als aanloop naar zijn dissertatie over het Nederlandse omroepbestel

De dissertatie werd later uitgegeven onder de titel Nationaal of verzuild. De strijd om het Nederlandse omroepbestel in de periode 1923-1947 (Baarn 1976).

. 3. Een bestand met teksten van uitzendingen van de Nederlandse Radio Omroep 4. Een klein blok aanvullingen en diversen.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1941-1944 (1945)

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Het archief bevat uitsluitend papieren documenten, bestaande uit correspondentie (afdelingen, extern, medewerkers aan radioprogramma's, luisteraars), rapporten, programma-overzichten en teksten van radioprogramma's
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media