Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Valckenier Kips, J.H.

Openbaarheid: Volledig openbaar
Inleiding

Prof.dr. Jan Hendrik Valckenier Kips is geboren in 1862, studeerde klassieke letteren en rechten, promoveerde in 1891 en werd in 1894 lid van de Haagse Gemeenteraad. Hij was, naar hij zelf zei, "rood" ingesteld en heeft steeds veel gevoeld voor het welzijn van de economisch zwakkeren en de menswaardigheid van de arbeiders en boeren. Hij noemde zichzelf een autoritair radicaal of een sociaal conservatief.

Prof.dr. J.H. Valckenier Kips.

Van 1909-1932 is hij hoogleraar in de staatswetenschappen geweest. Hij heeft enkele boeken o.a. "Staat und Rasse" geschreven, die echter nooit gepubliceerd zijn (wel heeft Arnold Meyer, leider van Zwart Front in 1938 nog moeite gedaan om een boek, "de Volksstaat", van hem te laten drukken). Valckenier Kips voelde veel voor de fascistische idëeenleer. Hij was tot 1937 (21 september) lid van de NSB, maar wegens gebrek aan vertrouwen zegde hij zijn lidmaatschap op en trad daarna als sympathisant (vanwege zijn hoge leeftijd kon hij niet meer actief lid worden) toe tot Zwart Front. Hij hoeft enkele ongesigneerde stukken geschreven in het blad van Zwart Front onder de titel "Steenen voor een Fundament".

De toegang is in november 1970 vervaardigd door mejuffrouw A.H. Stork.

Over het archief: Jan Hendrik Valckenier Kips (1862-1942) was van 1909 tot 1932 hoogleraar in de staatswetenschappen. Schrijver van "Stat und Rasse" en "De Volksstaat". Hij was tot 1937 lid van de NSB (archief 123). Daarna trad hij toe tot Zwart Front (archief 168 d) van Arnold Meijer.
Status: NIOD-KNAW collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media