Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Meulenberg, P.J.

periode van ontstaan

1940-1944

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Geschiedenis

Op 22 september haalde de Limburgse aannemer P.J. Meulenberg de eerste gevorderde klok in Nederland naar beneden uit de toren van de rooms-katholieke kerk van Hoensbroek. Daarna trok Meulenberg, in de volksmond als snel "Klokken-Peter" genoemd, met zijn medewerkers het gehele land door.

Vanaf november 1942 tot begin 1944 verwijderde Meulenberg als Generalunternehmer des Sonderreferates Metallmobilisierung duizenden kerkklokken. De uitvaardiging van Verordening VO 79/1942 maakte de weg vrij voor de klokkenvordering waardoor Nederlandse kerk- en torenklokken verwerkt konden worden voor de Duitse oorlogsindustrie. De "Glockenaktion" maakte van Meulenberg een vermogend man. "Glocken kämpfen mit mir für ein neues Europa" stond op de klok die Meulenberg na afloop van zijn werkzaamheden van zijn Duitse opdrachtgevers kreeg aangeboden als blijk van erkentelijkheid.

De ontmantelde kerkklokken werden in loodsen opgeslagen.

Peter Joseph Meulenberg werd op 7 oktober 1897 geboren in het Limburgse Eschweiber. Hij startte op jonge leeftijd een aannemersbedrijf in Venlo en Heerlen. In 1934 was hij korte tijd lid van de NSB. Zeven jaar later werd hij opnieuw lid van Musserts beweging, naar eigen zeggen onder invloed van zijn broer Joseph die onder plaatsvervangend leider Cees van Geelkerken op het secretariaat van de NSB werkte. Van 1940 tot 1944 voerde Meulenbergs bedrijf op grote schaal opdrachten uit van Duitse civiele instanties en de Wehrmacht, zoals het aanleggen van wegen en het leggen van kabels bij Aken, op Terschelling en op het door de Luftwaffe gebruikte vliegveld Venlo.

Twee jaar na de bevrijding in juni 1947, moest Meulenberg zich voor het Bijzonder Gerechtshof in Maastricht verantwoorden voor zijn collaboratie met de bezetter. Procureur-fiscaal mr. baron van Voorst tot Voorst eiste in een fel requisitoir twintig jaar gevangenisstraf voor "Klokken Peter"

Over het archief: Meulenberg (1897-1969) werkte als aannemer onder andere voor de Wehrmacht. Van 1942 tot 1945 als Generalunternehmer des Sonderreferates Metallmobilisering belast met het vorderen van klokken.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief van Meulenberg werd in 1947 door het gerechtshof verbeurd verklaard en overgedragen aan het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.

In september 1957 is een eerste toegang vervaardigd door de heer A.H. Paape.

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften.
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awards