Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Goudriaan, J.

Openbaarheid: Volledig openbaar
Status: NIOD-KNAW collectie
Inleiding

Prof.dr.ir. J. Goudriaan is geboren in Amsterdam op 5 december 1893. Hij studeerde aan de TH te Delft, behaalde in 1915 het diploma werktuigkundig ingenieur en promoveerde in 1922. Hij werd in 1926 buitengewoon hoogleraar in de bedrijfseconomie te Rotterdam. In 1936 aanvaardde hij eenzelfde benoeming aan de TH te Delft.

In 1938 kwam hij, op uitnodiging van het kabinet Colijn, aan het hoofd te staan van de Nederlandsche Spoorwegen, werd in oktober 1940 door de Duitsers ontslagen en gevangen genomen en heeft in mei 1945 zelf zijn ontslag genomen bij de Nederlandsche Spoorwegen.

Begin 1949 emigreerde hij naar Zuid-Afrika, na zijn benoeming tot buitengewoon hoogleraar aan de universiteit van Pretoria.

Goudriaan bracht deze stukken bijeen ten behoeve van de samenstelling van zijn boek "Vriend en Vijand. Herinneringen aan de Nederlandsche Spoorwegen 1938-1948", dat hij heeft gepubliceerd n.a.v. en als antwoord op het boek van prof.dr. A.J.C. Rüter "Rijden en Staken. 1940-1945".

Blijkens een zich bij het archief bevindende overeenkomst zijn de documenten door prof. Goudriaan in bruikleen bij het Instituut gedeponeerd; zij blijven zijn eigendom.

De documenten (genummerd van 1-189) zijn opgeborgen in mappen, die ondergebracht zijn in een viertal portefeuilles. Het door prof. Goudriaan van deze stukken vervaardigde inhoudsoverzicht heeft als grondslag voor deze inventaris gediend; slechts hier en daar dienden enkele aanvullingen te worden aangebracht.

De toegang isin september 1972 vervaardigd door mevrouw A.H. Schölvinck-Stork.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media