Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Stijkelgroep

Openbaarheid: Volledig openbaar
Over het archief: Verzetsorganisatie in het westen van het land onder leiding van J.A. Stijkel. De groep legde zich toe op het bedrijven van spionage. Verschillende zelfstandig opererende verzetsgroepen werden bij de verzetsactiviteiten van de Stijkelgroep ingeschakeld. Door verraad werd de groep opgerold. Samen met 32 andere verzetsmannen werd Stijkel op 4 juni 1943 gefusilleerd.
Status: NIOD-KNAW collectie
Inleiding

Het archief van de illegale organisatie "Stijkelgroep", genoemd naar de leider van de groep J.A. Stijkel, bestaat uit 4 portefeuilles en omvat 30 mappen, inhoudende correspondentie, circulaires, notities, lijsten met namen e.d. De stukken zijn afkomstig van W. Wagenaar, vader van een der omgekomen leden van de Stijkelgroep.

De correspondentie (voor het merendeel gevoerd met de nabestaanden van de Stijkelgroep) handelt over de groep zelf en over het monument, dat op het graf van de Stijkelgroep op 4 mei 1953 op de begraafplaats Westduin te 's-Gravenhage werd onthuld. Op 5 januari 1951 werd de "Stichting Eregraf Stijkelgroep" in het leven geroepen. Een deel van het archief bestaat uit correspondentie, circulaires e.d. van genoemde stichting, waarvan Wagenaar secretaris was. Tevens bevat het archief correspondentie met en herinneringen van Dr. Harald Poelchau, een Duits predikant, die de leden van de Stijkelgroep in de gevangenis te Berlijn heeft bijgestaan.

Na veroordeling door het Reichskriegsgericht werden op 4 juni 1943 32 leden van de greep (één was reeds in de gevangenis overleden) op verdenking van spionage en sabotage te Berlijn-Tegel gefusilleerd; 14 personen werden naar concentratiekampen overgebracht, waarvan slechts 4 terugkeerden.

Na de bevrijding werden de gefusilleerden herbegraven.

De toegang is in november 1972 vervaardigd door mevrouw A.H. Schölvinck-Stork.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media