Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Le-Ezrath Ha-Jeled

Inleiding

De Stichting "Le-Ezrath Ha-Jeled" (Het Kind ter Hulpe), een Joodse stichting, hield zich bezig met de verzorging van Joodse oorlogspleegkinderen. De stichting bekommerde zich vooral, zoals uit de stukken blijkt, om het herstel van het specifiek Joodse karakter van de opvoeding der kinderen, die gedurende de bezettingsjaren dikwijls uitsluitend in niet-Joodse milieu's hadden verkeerd. Daartoe ijverde men ervoor, dat na de bevrijding de kinderen bij voorkeur aan Joodse pleegouders of tehuizen werden toegewezen. Dit streven bracht de stichting meer dan eens in conflict met de van regeringswege ingestelde Commissie voor Oorlogspleegkinderen, over welke conflicten in de collectie eveneens stukken zijn opgenomen.

In de loop van 1950 ging "Le-Ezrath Ha-Jeled" een fusie aan met een drietal andere Joodse instellingen op het gebied van de kinderzorg, t.w. de Bergstichting, het Joods Jongenshuis en de S.A. Rudelsheimstichting, sindsdien tezamen geheten de Gefusioneerde Instellingen. Ook zijn in de collectie documenten aanwezig aangaande fusiepogingen en onderhandelingen met andere Joodse maatschappelijke instanties.

De toegang is in april 1981 vervaardigd door drs. A.J. Heumakers.

Over het archief: De Joodse Stichting Le-Ezrath Ha-Jeled (Het Kind ter Hulpe) stelde zich de verzorging van joodse oorlogspleegkinderen ten doel. In de loop van 1950 ging Le-Ezrath Ha-Jeled een fusie aan met een drietal andere joodse instellingen op het gebied van de kinderzorg; de Bergstichting, het Joods Jongenshuis en de W.A. Rudelsheimstichting, sindsdien geheten de Gefuseerde Joodse Instellingen voor Kinderbescherming.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Aard van de documenten: Het gaat om een klein deel van het archief van Le-Ezrath Ha-Jeled. De stukken hebben vooral betrekking op de periode 1945-1950.
Status: NIOD-KNAW collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media