Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Borst, J.G.G.

Aard van de documenten: Het archief bevat onder meer stukken betreffende de voedselvoorziening na de bevrijding, het Rode Kruis en de zuivering.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Status: NIOD-KNAW collectie
Inleiding

Professor Borst maakte tijdens de bezetting deel uit van het zgn. Centrum van de illegale artsen-organisatie Medisch Contact; voorts was hij o.m. secretaris van het Landelijk Hooglerarencontact(-verzet), alwaar hij de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam vertegenwoordigde, alsmede voorzitter van het Amsterdamse Hooglerarenverzet. Ook was hij lid van het Amsterdamsen Werkcomité, een comité dat adviezen verstrekte aan het Militair Gezag bij het samenstellen van commissies voor de diverse secties van het MG.

Naast stukken op het gebied van het Artsen- en Hooglerarenverzet, universiteiten en studenten in het algemeen e.d., bevat de onderhavige collectie tevens een hoeveelheid documenten met betrekking tot o.m. de voedselvoorziening na de bevrijding, het Rode Kruis en de zuivering.

De stukken zijn in de loop van 1979 ontvangen en verzameld door de een aantal jaren daarvoor overleden Amsterdamse hoogleraar in de interne geneeskunde, prof.dr. J.G.G. Borst. De toegang is in oktober 1980 vervaardigd door mevrouw mr. E. Groeneveld-Ottow.

Over het archief: Borst (1902-1975) maakte tijdens de bezetting deel uit van het Centrum van de illegale artsenorganisatie Medisch-Contact. Verder was hij secretaris van het landelijke Hooglerarencontact en voorzitter van het Amsterdamse Hooglerarenverzet. Ook was hij lid van het Amsterdamsch Werk Comité, een onderdeel van de Groote Advies-Commissie der Illegaliteit. Dit Comité verstrekte adviezen aan het Militair Gezag over het samenstellen van commissies voor de verschillende secties van deze organisatie. Zie voor het Hooglerarenverzet ook archief J. Oranje (186 b).
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awards