Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Radio Oranje

Openbaarheid: Volledig openbaar
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Geschiedenis

de oorlogskabinetten Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. De meeste leden van het tweede kabinet-De Geer vertrekken op 13 mei 1940, evenals Koningin Wilhelmina, naar Londen.

Er zijn drie kabinetten geweest in deze periode. Het tweede kabinet-De Geer dient op 26 augustus 1940 zijn ontslag in, nadat Koningin Wilhelmina het vertrouwen in de op vredesbesprekingen met Duitsland aansturende minister-president De Geer had opgezegd. Prof.mr. P.S. Gerbrandy wordt aangesteld als formateur. Op 3 september 1940 treedt het eerste kabinet-Gerbrandy aan. Dit kabinet valt op 12 juni 1941 als gevolg van een conflict tussen de koningin en minister Dijxhoorn over diens beleid inzake het Bureau Bijzondere Aangelegenheden.

Het tweede kabinet-Gerbrandy treedt aan op 27 juli 1941. Een radiorede gehouden door minister Burger en de daaropvolgende ontslagprocedure ingesteld door Gerbrandy, leidt tot de val van dit kabinet op 23 februari 1945. Op 23 februari 1945 treed het derde kabinet-Gerbrandy aan.

Dit kabinet regeert nog vanuit Londen, maar enkele ministers, onder wie Dr. L.J.M. Beel, bevinden zich in het bevrijde deel van Nederland. Dit kabinet dient op 5 mei 1945 zijn ontslag in. Op 24 juni 1945 wordt dit ontslag verleend.

De regering houdt zich, naast de strijd tegen Duitsland, vooral bezig met het voorbereiden van het naoorlogse bestuur. Er worden plannen gemaakt voor de berechting van 'foute' Nederlanders, het herstel van de democratie en van de economie. Ook houdt men zich bezig met staatkundige hervormingen in Nederlands-Indië.

Radio Oranje Radio Oranje, de stem van strijdend Nederland, was een radioprogramma van Nederland in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma werd om negen uur 's avonds uitgezonden door de European Service van de BBC in Londen. Koningin Wilhelmina maakte van dit programma gebruik om het Nederlandse volk moed in te spreken. Vanuit de studio in Londen vonden legendarische woorden hun weg door de ether: "Hier Radio Oranje [...] goedenavond luisteraars in Nederland, in oost en west, op zee of waar ook ter wereld". De Nederlanders moesten in het geheim luisteren omdat de Duitse bezetter het luisteren naar de Engelse zenders had verboden en vervolgens de bevolking had verplicht alle radio-ontvangers in te leveren.

De Londense studio van Radio Oranje.

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
periode van ontstaan

1942-1943

Over het archief: Radio Oranje maakte onderdeel uit van de Regeringsvoorlichtingsdienst en was de omroep van de Nederlandse regering. De eerste uitzending vond plaats op 28 juli 1940, de laatste op 2 juni 1945.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media