Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Minister van Oorlog

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

In juni 1974 is een eerste toegang vervaardigd door mejuffrouw A. Kloosterman.

De inventarisnummers 1a, 1b, 1c en 1d uit de eerste toegang zijn niet aangetroffen tijdens de bewerking. De inventarisnummers 3 en 4 uit de huidige toegang stonden daarentegen niet in de eerste toegang.

periode van ontstaan

1940-1944

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Over het archief: Tot 27 juli 1941 behield het departement de naam die het in vooroorlogs Nederland had: ministerie van Defensie. Ministers waren Adriaan Quirinus Hendrik Dijxhoorn (tot 12 juni 1941) en Hendrik van Boeyen, die aanbleef toen het departement in het tweede kabinet-Gerbrandy werd hernoemd in ministerie van Oorlog. Op 15 september 1942 werd Otto Cornelis Adriaan van Lidt de Jeude minister van Oorlog. In het derde kabinet-Gerbrandy bekleedden Jim de Booy (tot 4 april 1945) en Jan de Quay deze ministerspost.
Geschiedenis

de oorlogskabinetten Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. De meeste leden van het tweede kabinet-De Geer vertrekken op 13 mei 1940, evenals Koningin Wilhelmina, naar Londen.

Er zijn drie kabinetten geweest in deze periode. Het tweede kabinet-De Geer dient op 26 augustus 1940 zijn ontslag in, nadat Koningin Wilhelmina het vertrouwen in de op vredesbesprekingen met Duitsland aansturende minister-president De Geer had opgezegd. Prof.mr. P.S. Gerbrandy wordt aangesteld als formateur. Op 3 september 1940 treedt het eerste kabinet-Gerbrandy aan. Dit kabinet valt op 12 juni 1941 als gevolg van een conflict tussen de koningin en minister Dijxhoorn over diens beleid inzake het Bureau Bijzondere Aangelegenheden.

Het tweede kabinet-Gerbrandy treedt aan op 27 juli 1941. Een radiorede gehouden door minister Burger en de daaropvolgende ontslagprocedure ingesteld door Gerbrandy, leidt tot de val van dit kabinet op 23 februari 1945. Op 23 februari 1945 treed het derde kabinet-Gerbrandy aan.

Dit kabinet regeert nog vanuit Londen, maar enkele ministers, onder wie Dr. L.J.M. Beel, bevinden zich in het bevrijde deel van Nederland. Dit kabinet dient op 5 mei 1945 zijn ontslag in. Op 24 juni 1945 wordt dit ontslag verleend.

De regering houdt zich, naast de strijd tegen Duitsland, vooral bezig met het voorbereiden van het naoorlogse bestuur. Er worden plannen gemaakt voor de berechting van 'foute' Nederlanders, het herstel van de democratie en van de economie. Ook houdt men zich bezig met staatkundige hervormingen in Nederlands-Indië.

Minister van Oorlog Achtereenvolgens traden op als minister van Oorlog: A.Q.H. Dijxhoorn (1939-1941), H. van Boeijen (1941-1942) en jhr.ir. O.C.A van Lidth de Jeude (1942-1945).

Minister van Oorlog jhr.ir. O.C.A. van Lidth de Jeude bezoekt een kamp van het Women's Auxiliary Corps.

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media