Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

De Vliegende Hollander

Over het archief: De Vliegende Hollander was een nieuwsblad dat door de geallieerde vliegers boven Nederland werden uitgeworpen. De redactie werd verzorgd door medewerkers van Radio Oranje. Eindredacteur was G. Sluizer.
Openbaarheid: Volledig openbaar
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
periode van ontstaan

1944-1945

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In augustus 1973 is een eerste toegang vervaardigd door mevrouw A.H. Schölvinck-Stork.

Geschiedenis

de oorlogskabinetten Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. De meeste leden van het tweede kabinet-De Geer vertrekken op 13 mei 1940, evenals Koningin Wilhelmina, naar Londen.

Er zijn drie kabinetten geweest in deze periode. Het tweede kabinet-De Geer dient op 26 augustus 1940 zijn ontslag in, nadat Koningin Wilhelmina het vertrouwen in de op vredesbesprekingen met Duitsland aansturende minister-president De Geer had opgezegd. Prof.mr. P.S. Gerbrandy wordt aangesteld als formateur. Op 3 september 1940 treedt het eerste kabinet-Gerbrandy aan. Dit kabinet valt op 12 juni 1941 als gevolg van een conflict tussen de koningin en minister Dijxhoorn over diens beleid inzake het Bureau Bijzondere Aangelegenheden.

Het tweede kabinet-Gerbrandy treedt aan op 27 juli 1941. Een radiorede gehouden door minister Burger en de daaropvolgende ontslagprocedure ingesteld door Gerbrandy, leidt tot de val van dit kabinet op 23 februari 1945. Op 23 februari 1945 treed het derde kabinet-Gerbrandy aan.

Dit kabinet regeert nog vanuit Londen, maar enkele ministers, onder wie Dr. L.J.M. Beel, bevinden zich in het bevrijde deel van Nederland. Dit kabinet dient op 5 mei 1945 zijn ontslag in. Op 24 juni 1945 wordt dit ontslag verleend.

De regering houdt zich, naast de strijd tegen Duitsland, vooral bezig met het voorbereiden van het naoorlogse bestuur. Er worden plannen gemaakt voor de berechting van 'foute' Nederlanders, het herstel van de democratie en van de economie. Ook houdt men zich bezig met staatkundige hervormingen in Nederlands-Indië.

De Vliegende Hollander De Vliegende Hollander was een klein nieuwsblad, dat door de geallieerde vliegers boven Nederland werd uitgeworpen. De redactie werd verzorgd door de staf van Radio Oranje, met G. Sluizer als eindredacteur. Na verschillende gedaanteverwisselingen kreeg het blad in de loop van 1944 zijn definitieve vorm. Aanvankelijk verscheen het op ongeregelde tijden, meestal ongeveer twee maal per maand, maar naarmate het in bezet gebied wegens elektriciteitsgebrek en om andere redenen moeilijker werd om naar de radio te luisteren, kwam het steeds vaker uit, gedurende de laatste oorlogswinter zelfs drie à vier maal per week. Van de medewerkers van Radio Oranje trad toen drs. L. de Jong als hoofdredacteur op.

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
De Vliegende Hollander
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media