Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Gezelschap van Nederlandsche Juristen te Londen

Openbaarheid: Volledig openbaar
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

In februari 1975 is een eerste toegang vervaardigd door mevrouw A.H. Schölvinck-Stork.

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Geschiedenis

de oorlogskabinetten Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. De meeste leden van het tweede kabinet-De Geer vertrekken op 13 mei 1940, evenals Koningin Wilhelmina, naar Londen.

Er zijn drie kabinetten geweest in deze periode. Het tweede kabinet-De Geer dient op 26 augustus 1940 zijn ontslag in, nadat Koningin Wilhelmina het vertrouwen in de op vredesbesprekingen met Duitsland aansturende minister-president De Geer had opgezegd. Prof.mr. P.S. Gerbrandy wordt aangesteld als formateur. Op 3 september 1940 treedt het eerste kabinet-Gerbrandy aan. Dit kabinet valt op 12 juni 1941 als gevolg van een conflict tussen de koningin en minister Dijxhoorn over diens beleid inzake het Bureau Bijzondere Aangelegenheden.

Het tweede kabinet-Gerbrandy treedt aan op 27 juli 1941. Een radiorede gehouden door minister Burger en de daaropvolgende ontslagprocedure ingesteld door Gerbrandy, leidt tot de val van dit kabinet op 23 februari 1945. Op 23 februari 1945 treed het derde kabinet-Gerbrandy aan.

Dit kabinet regeert nog vanuit Londen, maar enkele ministers, onder wie Dr. L.J.M. Beel, bevinden zich in het bevrijde deel van Nederland. Dit kabinet dient op 5 mei 1945 zijn ontslag in. Op 24 juni 1945 wordt dit ontslag verleend.

De regering houdt zich, naast de strijd tegen Duitsland, vooral bezig met het voorbereiden van het naoorlogse bestuur. Er worden plannen gemaakt voor de berechting van 'foute' Nederlanders, het herstel van de democratie en van de economie. Ook houdt men zich bezig met staatkundige hervormingen in Nederlands-Indië.

Het Gezelschap Het Gezelschap van Nederlandse Juristen te Londen werd opgericht op 25 juli 1941 op initiatief van mr. H. van Blankenstein, mr. F.J.H. Snijders en mr. S.G.H. baron van Voorst tot Voorst. De opzet was, dat het gezelschap zou bestaan uit een niet te groot aantal, enigszins ervaren Nederlandse juristen (in Londen), die evenwel niet behoorden tot de geheel "gearriveerden", in die zin dat zij in de maatschappij een leidende positie innamen. Hen beoogde een rechtskundig gezelschap, waarin de problemen van die tijd vanuit een juridisch gezichtspunt zouden kunnen worden besproken en eventuele gedachten zouden kunnen worden uitgewerkt.

De initiatiefnemers stelden zich voor dat het gezelschap zich in de eerste plaats zou bezighouden met de meer nabije toekomst, n.l. met het juridische beeld dat zou ontstaan wanneer het vaderland zou zijn bevrijd en de koningin en regering weer zouden terugkeren. Enige zaken die zij ter discussie wilden stellen, waren o.m. het staats-, straf-, burgerlijk- en handelsrecht.

Over het archief: Op 25 juli 1941 opgericht op initiatief van mr. H. van Blankenstein, mr. F.J.H. Snijders en mr. S.G.M. baron van Voorst tot Voorst. Doel was problemen die zich op juridisch vlak zouden voordoen na de bevrijding van Nederland het hoofd te kunnen bieden.
periode van ontstaan

1941-1943

Gezelschap van Nederlandsche Juristen te Londen
Status: NIOD-KNAW collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media