Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Dossier - Dutch-Paris

Openbaarheid: Volledig openbaar
Dossier - Dutch-Paris, groep
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Inleiding

Johan Hendrik (Jean) Weidner, geboren in 1912, groeide als zoon van een predikant (Zevende-Dags-Adventist) op in de Frans-Zwitserse grensstreek even ten zuiden van Genève. Als in 1940 de Duitsers Parijs naderden vluchtte Jean en zijn zuster Gabriëlle naar Lyon waar hij een textielzaak opende. Als snel raakte Weidner betrokken bij de opvang van vluchtelingen. Hij nam deel aan de werkzaamheden van Les Amitiés Chrétiennes. Naast dit werk vormde Weidner een eigen groep die zich speciaal hulp aan Nederlandse vluchtelingen ten doel stelde; daarbij ondervond hij veel steun van de Nederlandse consul te Lyon. Na 1942, als in Nederland, België en bezet Frankrijk de jodendeportaties sterk toenamen breidde ook het werk voor Weidner sterk uit. Vanaf oktober 1942 werd de vluchtlijn vanuit Nederland sterk uitgebouwd door de samenwerking met de groep Nijkerk. Nijkerk, een in Brussel woonachtige Nederlander, firmant van een Amsterdamse groothandel in metalen, had vanaf '40 Belgische en Nederlandse Joden op weg geholpen naar Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Een van zijn joodse helpers, Eduard Chait, was daarbij tegen de lamp gelopen en was in de zomer van '42 naar Vichy-Frankrijk gevlucht en in een interneringskamp opgesloten. Via Weidners contacten gelukt het Chait om weer op vrije voeten te geraken.

Begin 1943 was Weidners groep zover uitgebouwd dat men eigen ontsnappingslijnen onderhield met zowel Zwitserland als Spanje. Niet alleen joden, maar ook piloten alsmede talrijke Nederlanders die in Zwitserland aangekomen waren en naar Engeland wensten te gaan meldde zich bij Weidners organisatie. Van maand tot maand breidde "Dutch-Paris" zich uit; de groep ging tenslotte ca. driehonderd leden tellen. Circa duizend personen werden geholpen, waarvan een kleine zeshonderd Nederlanders, ruim honderd piloten, ca. tweehonderd Fransen en ca. honderd Belgen en mensen van andere nationaliteit.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media