Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Dossier - Joden - onderwijs

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Geschiedenis: Na augustus 1941 werden Joodse leerlingen op aparte Joodse scholen geplaatst onder toezicht van de Afdeling Onderwijs van de Joodsche Raad te Amsterdam. Professor dr. D. Cohen werd voorzitter en I. van der Velde secretaris van de Afdeling. Toen het deelnemen aan Rijksexamens en Gemeente-examens voor Joodse leerlingen onmogelijk werd, organiseerde deze Afdeling eigen examens en reikte diploma's uit. Hersteld in zijn oude functie van inspecteur van het Lager Onderwijs in de inspectie Winschoten heeft Van der Velde na de oorlog zich beijverd voor de erkenning door het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen van de door de Joodsche Raad uitgereikte getuigschriften.
Dossier - Joden - onderwijs
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media