Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Dossier - Groep Pandoeren

Openbaarheid: Volledig openbaar
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Dossier - Groep Pandoeren
Geschiedenis

Werd eind 1941 in Nijmegen opgericht door J.G. Brouwer en bestond onder andere uit leerlingen van de Zeevaartschool "De Ruyter". De bedoeling was om de leden een militaire training te geven zodat zij te zijner tijd de geallieerden van dienst zouden kunnen zijn. De groep oefende onder andere met eigen gemaakte houten oefengeweren. Op 16 januari 1943 werd de hele groep gearresteerd door leden van de Nijmeegse politie en aan de SD in Arnhem overgedragen. Volgens onderlinge afspraak hielden allen vol slechts een sportclub te vormen; tenslotte werden zij na twee maanden vrijgelaten. Korte tijd later kwam de groep (die in de loop der tijd enigszins van samenstelling wisselde) in contact met een beroepsmilitair van het KNIL, die op zijn beurt in verbinding stond met de leider van de plaatselijke OD, later Gewestelijk Commandant van de BS. Deze sergeant-majoor Blécourt trad daarna op als militair commandant van de groep. Naast hun militaire training werkten de leden van de groep - individueel of gezamenlijk - mee aan verspreiding van illegale bladen, hulp aan onderduiken etcetera. In juli 1944 kreeg de groep door de OD een elektrische centrale vlak buiten Nijmegen als bewakingsobject toegewezen. Zij had intussen de beschikking over twee vuurwapens. Met medewerking van de directeur der centrale figureerden haar leden als luchtbeschermingsploegen. Na de luchtlandingen van 17 september 1944 zagen zij kans de overname van de centrale door een SS-compagnie te verhinderen en de Duitse wacht van de centrale gevangen te nemen. Na enige dagen maakten zij contact met een Amerikaanse eenheid die hun gevangenen overnam.

Tijdens de gevechten om de Waalbrug fungeerde de centrale als noodhospitaal voor Geallieerde militairen. Op 21 september trok de groep de stad in en betrok onder andere de wacht bij een groot benzinedepot. Bij een actie tegen vijandelijke sluipschutters sneuvelde één van hen. In de volgende maanden voerde de groep onder andere nachtpatrouilles langs de Maas uit voor de geallieerden. De leden meldden zich daarmee grotendeels als vrijwilligers bij leger, vloot of luchtmacht.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media