Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Dossier - Oranjewacht (aanvullingen)

Dossier - Oranjewacht (aanvullingen)
Geschiedenis

Verzetsgroep, in juni 1940 te Arnhem opgericht door de hopman der Burgerwacht Petrus Hoofsloot, meubelhandelaar, in samenwerking met Frans Heinekamp, eigenaar van een drukkerij. Hoofddoel was tijdens een Engelse invasie en daarop volgende Duitse aftocht orde en rust te handhaven en het Oranjehuis weer op de troon te brengen. Dit doel trachtte men o.a. te bereiken door verschaffing van wapens, munitie, springstoffen, verspreiding van verzetsliteratuur etc. In 1940 werd het aantal leden geschat tussen 2000 en 7000. In december 1940 begonnen de eerste arrestaties; deze eindigden in juli 1941. Het eerste proces vond plaats van 27 oktober tot 10 november 1941, omvattende 45 personen, in het gebouw van de Hoge Raad te 's-Gravenhage. Revisie in januari 1942. Negen personen werden gefusilleerd (juli 1942), de meesten kregen tuchthuisstraf, vijf werden vrijgesproken. (Zie ook Luftgaufeldgericht 9K. St. L. 796/41).

Status: NIOD-KNAW collectie
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media