Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Vught, Konzentrationslager Herzogenbusch

periode van ontstaan

De deelcollectie is na 1945 aangelegd.

Vught, Konzentrationslager Herzogenbusch
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het RIOD

De deelcollectie is ontstaan door de activiteiten van de afdeling Onderzoek Gevangenissen en Concentratiekampen van het toenmalige RIOD.

Nadat de Wehrmacht het kamp aan het Nederlandse Rode Kruis had overgedragen, is de administratie in oktober 1944 ondergebracht bij het Afwikkelingsbureau Kamp Vught. Deze instantie, die is ingesteld door het Militair Gezag, heeft de ontvangen archiefstukken voorzien van het stempel "Archief Kamp Vught"

Overzicht van werkzaamheden van het Afwikkelingsbureau Concentratiekampen, 30 december 1944; NIOD, archief 250m vinvno. 197.

. Begin 1947 zijn de bescheiden overgedragen aan het RIOD.

Tijdens haar onderzoekingen heeft het RIOD een grote hoeveelheid materiaal verzameld en ontvangen. Het gaat onder meer om verslagen van voormalig kampingezetenen en schenkingen aan het RIOD.

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
De deelcollectie bestaat uit documenten (of kopieën daarvan) uit de periode dat kamp Vught door de Duitsers als concentratiekamp in gebruik was (1943-1944). Voorts behoren naoorlogse correspondentie, processen-verbaal en verslagen tot de deelcollectie. Tenslotte zijn kaartmateriaal en enkele foto's aanwezig.
Over het archief: Als enige concentratiekamp in Nederland viel Kamp Vught rechtstreeks onder het SS-Wirtschaftsverwaltungshauptamt in Berlijn. Het begon te functioneren in januari 1943, nadat gevangenen uit kamp Amersfoort het kamp in gereedheid hadden gebracht. In Vught was een apart gedeelte als Judendurchgangslager ingericht. Daarnaast bevonden zich onder de circa 30.000 gevangenen onder meer verzetsmensen, onttrekkers aan de arbeidsinzet en Jehovah's Getuigen.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media