Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Werkkampen voor Joden

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1945-heden.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het RIOD

De deelcollectie is ontstaan door de activiteiten van de afdeling Onderzoek van het toenmalige RIOD. Tijdens haar onderzoekingen heeft het RIOD een grote hoeveelheid materiaal verzameld en ontvangen.

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Geschiedenis

Vanaf januari 1942 zijn ongeveer 7.500 joodse mannen naar werkkampen in Noord-Nederland gezonden. Het besluit daartoe had Rijkscommissaris Seyss-Inquart al begin oktober 1941 genomen. De eerste joden vertrokken op 10 januari 1942 per trein vanuit Amsterdam naar Drenthe. In het voorjaar waren er werkkampen in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant, in totaal 42. Van Nederlandse zijde waren de Rijksdienst voor de werkverruiming en Heidemaatschappij betrokken bij de concentratie van joodse mannen in werkkampen.

Aanvankelijk hadden alleen werkloze joden uit Amsterdam een oproep ontvangen, later moesten ook joden met een reguliere baan zich melden. Vanaf juni voegden zich ook joodse mannen uit grote steden en de drie noordelijke provincies bij hen. Begin oktober werden de werkkampen opgeheven doordat de joodse mannen naar Westerbork werden overgebracht. Daar ontdekten zij dat hun gezinnen ook waren opgepakt of zelfs al doorgestuurd waren naar het oosten.

Status: NIOD-KNAW collectie
De deelcollectie bestaat uit documenten (of transcripties daarvan) betreffende de werkkampen die de Duitse bezetter in Nederland heeft ingericht voor joodse mannen.
Over het archief: In 1942 zijn ongeveer 7.500 joodse mannen naar werkkampen in Noord-Nederland gezonden. Dit bleek een voorportaal tot deportatie. Nog in de herfst van hetzelfde jaar zijn zij naar Westerbork overgebracht, waar zij ontdekten dat hun gezin inmiddels was opgepakt en in sommige gevallen al naar het oosten waren gedeporteerd.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media