Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

United Nations War Crimes Commission

Over het archief: De United Nations War Crimes Commission (UNWCC) werd op 20 october 1943 ingesteld. Eind november1944 kwam de ‘Far Eastern and Pacific Sub-Commission voor het eerst bijeen. Deze ondercommissie was speciaal belast met de behandeling van Japanse oorlogsmisdrijven. De UNWCC gaf adviezen aan overheidsorganen van de geallieerden over opsporing en berechting van oorlogsmisdrijven. De commissie was in Londen gevestigd. Door de regeringen van de in de UNWCC vertegenwoordigde landen, waaronder Nederland, werden speciale organisaties in het leven geroepen voor het verzamelen van bewijsmateriaal. Pas na de bevrijding kon het eigenlijke opsporingswerk beginnen.
United Nations War Crimes Commission
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Status: NIOD-KNAW collectie
Inleiding

De United Nations War Crimes Commission werd op 20 oktober 1943 door zeventien Geallieerde landen ingesteld te Londen, waar ook het hoofdkwartier werd gevestigd. Eind maart 1948 beëindigde de commissie haar werkzaamheden.

De twee belangrijkste taken van de commissie waren de volgende: 1) Men onderzocht en registreerde het bewijsmateriaal m.b.t. oorlogsmisdaden, terwijl men waar mogelijk de identiteit van de daarvoor verantwoordelijke personen vaststelde. 2) Men meldde aan de desbetreffende regeringen gevallen, waarvoor naar alle waarschijnlijkheid voldoende bewijsmateriaal ter beschikking stond.

Uit: "History of the United Nations War Crimes Commission and the development of the laws of war", Londen 1948.

De onderhavige collectie bestaat, naast enkele documenten van algemene aard, voornamelijk uit een groot aantal gestencilde stukken die als opschrift dragen: "Netherlands Charges against German War Criminals" (omvattende o.m. een korte aanduiding van de feiten op grond waarvan de desbetreffende beschuldiging plaatsvond, nadere bijzonderheden hieromtrent, getuigenverklaringen e.d.). Deze stukken, genummerd van 1 t/m 661 (een aantal nummers ontbreekt) zijn opgeborgen in 33 mappen, verdeeld over 6 portefeuilles (de gehele collectie bevindt zich in 50 mappen,verdeeld over 7 portefeuilles).

De lijst is vervaardigd door mejuffrouw P. Micheels.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media