Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Office of Chief of Counsel for War Crimes (Berlin Documentation Center)

Openbaarheid: Volledig openbaar
Office of Chief of Counsel for War Crimes (Berlin Documentation Center)
Status: NIOD-KNAW collectie
Inleiding

De hieronder beschreven fotocopieën zijn vervaardigd naar documenten die in Berlijn zijn aangetroffen, hoofdzakelijk in de Ministerial Document Branch (MDB, in augustus 1947 opgeheven). In dit onderdeel van het Berlin Document Center waren de stukken uit de Duitse ministeries geconcentreerd.

Deze lijst is een aanvulling en vervanging van de lijsten 1 en 2 (bijlagen bij aanwinstenlijst 5 van 11 november 1947 en 10 van 24 februari 1948), die dus kunnen vervallen. In een NB staat vermeld of een SEA (Staff Evidence Analysis) ervan in bezit van het NIOD is.

Het verdient aanbeveling alle stukken te citeren naar hun BB, BBT, BBH en HL nummers. BBT staat voor Berlin Branch Thayer; BBH voor Berlin Branch Heath. De nummers van de Neurenberg-Branch van OCCWC (NG, NI) zijn, voorzover bekend, tussen haakjes toegevoegd aan de Berlijnse nummers in de derde kolom.

Ter verduidelijking volgen hier de afkortingen die gebruikt worden voor de Duitse ministeries: AA = Auswärtiges Amt RAM = Reichsaussenministerium RArbM = Reichsarbeitsministerium RErnM = Ministerium für Ernährung und Landwirtschaft RErzM = Reichserziehungsministerium RFiM = Reichsfinanzministerium RIM = Relchsinnenministerium RJuM = Reichsjustizministerium RK = Reichskanzlei RWM = Reichswirtschaftsministerium

Over het archief: De Chief of Counsel was de hoofdaanklager bij het Internationaal Militair Tribunaal en de American Military Tribunals. De collectie bevat fotokopieën van documenten uit de periode 1938-1945 die werden gebruikt bij de Neurenberg-processen met name voor processen tegen ambtenaren van ministeries en tegen grote bedrijven.
Soort: Collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media