Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Leeuw, A.J. van der

periode van ontstaan: Het archief is gevormd na 1945.
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen schriftelijke toestemming van de directeur van het NIOD. Onderzoekers kunnen zich daartoe schriftelijk wenden tot de directeur van het NIOD.
Geschiedenis: A.J. (Hans) van der Leeuw was zoon Gerard van der Leeuw die in het eerste naoorlogse kabinet minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen was. Hij studeerde scheikunde maar maakte zijn studie niet af. Tijdens de bezetting was Van der Leeuw betrokken bij de oprichting van het illegale landelijke studentenverzet en de illegale uitgave De Ploeg. Na de oorlog maakte hij onderdeel uit van de Commissie voor de Perszuivering. In 1948 trad hij als wetenschappelijk medewerker in dienst van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, waar hij zou opklimmen tot adjunct-directeur. Zijn broer R.J. (Rein) van der Leeuw was in de periode 1 juli 1974 tot 1 januari 1986 directeur van het IISG.
reproductiebeperkingen: Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
aard van de archiefbestanddelen: Het archief vormt de neerslag van de onderzoekingen die RIOD-medewerker A.J. van der Leeuw verrichtte naar oorlogsmisdrijven, roof en recuperatie.
Soort: Collectie
Over het archief: De collectie bevat documenten met betrekking tot de activiteiten van A.J. van der Leeuw voor de Stichting Sieraden-Comité (archief 197 j), voor het aanvragen van schadeloosstellingen in het kader van de Bundesrückerstattungsgesetz en voor de opsporing van oorlogsmisdadigers.
Concordans: Klik op het icoon voor de concordans.
materiële staat: De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
selectie, vernietiging en bewerking: Aangezien het archief van A.J. van der Leeuw oorlogsgerelateerd is, is er tijdens de bewerking niet in geselecteerd. Het archief is dan ook in zijn geheel bewaard.
taal van de archiefbescheiden: Het merendeel van de archiefstukken is in het Nederlands en Duits gesteld.
aanvullingen: Aanvullingen worden niet verwacht.
ordening van de archiefbestanddelen: Dit archief is geordend volgens het rubriekenstelsel. Er zijn 3 rubrieken aangebracht: *Oorlogsmisdrijven, met subrubrieken. Hieronder zijn stukken geplaatst die het onderzoek naar oorlogsmisdrijven betreffen. * Recuperatie en schadeclaims, met subrubrieken. Onder deze rubriek vallen stukken die te maken hebben met de diverse soorten claims. * Vreemd archief. In deze rubriek zijn stukken geplaatst die geen link hebben met dit archief, maar er wel in zijn aangetroffen.
wettelijke status: Het archief is eigendom van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media