Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

International Military Tribunal for the Far East

Openbaarheid: Volledig openbaar
Geschiedenis

Het International Military Tribunal for the Far East is op 19 januari 1946 ingesteld voor de berechting van 28 Japanners die zich tussen 1928 en 1945 in Zuidoost Azië schuldig hadden gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het tribunaal was gevestigd in Tokyo en telde vertegenwoordigers van elf geallieerde landen.

Op 12 november 1948 werden 25 verdachten veroordeeld. Twee aangeklaagden overleden tijdens het proces en één werd wegens waanzin buiten vervolging gesteld. Van de 25 veroordeelden werden er zeven ter dood veroordeeld. De executie vond plaats op 23 december 1948 in de Sugamo-gevangenis te Ikebukuro. Zestien kregen levenslang, één twintig jaar en één zeven jaar gevangenisstraf.

Namens Nederland had prof.dr.mr. B.V.A. Röling zitting in het tribunaal.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1946-1948.

Status: NIOD-KNAW collectie
International Military Tribunal for the Far East
Over het archief: Het in Tokio gevestigde International Military Tribunal for the Far East was belast met de berechting van Japanse oorlogsmisdadigers. Het werd ingesteld door de geallieerden met als doel de hoofdschuldigen waarvan de daden niet geografisch gelokaliseerd zijn, te berechten. Het tribunaal werd gevormd door rechters uit de elf landen waartegen Japan oorlog had gevoerd. Onder de verdachten waren regeringsleiders, ministers en generaals. Van de 25 opgelegde straffen waren zeven doodvonnissen. De stukken zijn afkomstig van B.V.A. Röling die voor Nederland zitting had in het tribunaal.
Aard van de documenten: Het archief bevat voortgangsverslagen, rekwisitoirs van aanklagers en pleidooien van de verdediging, bewijsstukken en vonnissen. In de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag en de bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen zijn duplicaat-sets aanwezig.
Engelstalige toegang:: Van deze toegang is ook een Engelstalige versie beschikbaar
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media