Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Soltau, D.H.K.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1945-1946. Daarnaast is nog materiaal bewaard gebleven over het onderzoek dat D.H.K. Soltau in de jaren tachtig en negentig verrichtte naar RAPWI-missies.

Volledig openbaar
De Britse kapitein D.H.K. Soltau werkte na de Japanse capitulatie voor de RAPWI (Recovery of Allied Prisoners of War and Internees). Deze Britse militaire organisatie coördineerde de noodhulp aan voormalige geallieerde krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden en de uiteindelijke ontruiming van de Japanse kampen.
Geschiedenis

De Britse kapitein D.H.K. Soltau behoorde als militair arts tot het Royal Army Medical Corps. Soltau werkte na de Japanse capitulatie voor de RAPWI (Recovery of Allied Prisoners of War and Internees). Deze Britse militaire organisatie, die in Nederlands-Indië ook veel Nederlands personeel had, coördineerde de noodhulp aan voormalige geallieerde krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden en de uiteindelijke ontruiming van de Japanse kampen. Op 14 september 1945 arriveerde Soltau als eerste vertegenwoordiger van de RAPWI in Semarang (Midden-Java). In zijn functie moest hij veel onderhandelen met de plaatselijk Indonesische, Japanse en Nederlandse autoriteiten in Midden-Java.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2004 overgedragen aan het NIOD.

Het archief is gevormd tijdens het onderzoek dat D.H.K. Soltau uitvoerde ten behoeve van zijn memoires. Het bevat stukken van de geallieerde legerleiding over de uitvoering van RAPWI-missies en rapporten over de uitvoering van RAPWI-missies. Daarnaast zijn verslagen van interviews en artikelen aanwezig die de grondslag vormden voor de uitgebreide memoires van Soltau.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media