Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

J.G. Glissenaar

Openbaarheid: Volledig openbaar
Het archief bevat verslagen van patrouilles en andere gebeurtenissen die Glissenaar als sergeant meemaakte tijdens zijn diensttijd in Nederlands-Indië. In zijn dagboeken, correspondentie en (manuscripten van) artikelen voor tijdschriften beschrijft hij zijn veranderende houding tegenover Nederlands koloniale politiek.
Levensloop

Jan Glissenaar (1925) scheepte in februari 1947 in op het troepentransportschip Johan van Oldenbarnevelt om zijn dienstplicht in Nederlands-Indië te vervullen. Hij was de oudste zoon van een katholiek gezin uit Willeskop, vlakbij Montfoort. Als sergeant was hij groepscommandant bij 4-10 RI, het 4e bataljon van het 10e Regiment Infanterie. Aanvankelijk vervulde zijn eenheid bewakingsdiensten in een villawijk in Bogor. Later werden zij verplaatst naar onder meer Jambu, Gobang, Cibeber en Goenoeng Kentjana. In totaal zou Glissenaar met zijn eenheid dertig verschillende standplaatsen op Java krijgen.

Voorpagina van het informatiebulletin dat aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt onder de soldaten werd verspreid. Jan Glissenaar was één van de redacteuren.

Tijdens zijn diensttijd begon Jan Glissenaar een schriftelijke cursus journalistiek en enkele van zijn artikelen verschenen in "De Wapenbroeder", een blad van de legervoorlichtingsdienst. Ook reguliere kranten en tijdschriften publiceerden zijn artikelen, waarin hij ook de kant van de Indonesische vrijheidsstrijders liet zien. Glissenaar ontmoette Indonesische journalisten en intellectuelen waardoor bij hem twijfel groeide over de Nederlandse aanwezigheid en activiteit in Nederlands-Indië. Uiteindelijk overwoog hij zelfs om te deserteren. In een naoorlogs interview bekende hij dat de consequenties van overlopen hem weerhielden: "Ik zou niet naar Nederland terug kunnen gaan, m'n familie niet meer zien. Het ontbrak me op dat moment aan de moed om te kiezen".

Na de soevereiniteitsoverdracht in december 1949 ging Glissenaar niet met zijn eenheid terug naar het vaderland. In plaats daarvan reed hij met enkele andere gedemobiliseerde soldaten, onder wie tekenaar P.J.F. Pennarts, per jeep door Zuid-Oost Azië terug naar Nederland.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in augustus 2015 door de zoon van J.G. Glissenaar geschonken aan het NIOD.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1946-1952 [1992].

Over het archief: Sergeant Jan Glissenaar was groepscommandant bij 4-10 RI (4e bataljon van het 10e Regiment Infanterie). Door contacten met Indonesische journalisten en intellectuelen groeide zijn twijfel over de Nederlandse aanwezigheid en activiteit in Nederlands-Indië. Na zijn diensttijd keerde hij met enkele gelijk gezinden per jeep terug naar Nederland.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media