Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Ohringer, M.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2003 door het IISG overgedragen aan het NIOD.

Volledig openbaar
Het archief bevat voornamelijk vergaderstukken van de verschillende actiecomités waarin Mirjam Ohringer zitting had. Daarnaast zijn vervalste stempels aanwezig.
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1972-2000.

Levensloop

De ouders van Mirjam Ohringer (26 oktober 1924) kwamen uit Galicië maar zelf is zij in Amsterdam geboren. Bij het uitbreken van de oorlog zat ze op het Barlaeus Gymnasium. Al in december 1940 werkte ze mee aan het maken van de illegale krant de Waarheid. Op de dag dat zij naar het pas geopende Joods Lyceum ging, kreeg zij bericht dat haar vriend Ernst in Mauthausen was omgekomen. Ze stopte met school en ging werken bij een afdeling van de Joodsche Raad, als dekmantel voor haar illegale werk: geld ophalen voor onderduikers en de krant verspreiden. In 1942 dook zij onder en kon gewoon op straat lopen met valse papieren op naam van Wientje van Duiven.

Na de oorlog was Ohringer actief binnen de Communistische Partij Nederland. Ook zette zij zich in voor buurtwerk en de vredesbeweging. Eind jaren zeventig vroeg een partijgenoot en voormalig gevangene van Sachsenhausen haar rondleidingen te geven bij de tentoonstelling "Verzet en vervolging 1933 -19nu". Dat was het startsein voor een breed scala aan bestuursfuncties bij actiegroepen als Verenigd Verzet, Amsterdam 4 en 5 mei Comité, Anne Frank Stichting en Stichting Vriendenkring Mauthausen. Voor haar werk bij de Aktion Sühnezeichen ontving zij een Oostenrijkse onderscheiding.

Tijdens de oorlog verspreidde Mirjam Ohringer het illegale blad De Waarheid. Vanaf 1942 zat ze ondergedoken. Na de oorlog was zij actief binnen de Communistische Partij Nederland en zette zij zich in voor buurtwerk en de vredesbeweging. Daarnaast bekleedde zij een breed scala aan bestuursfuncties bij actiegroepen als Verenigd Verzet, Amsterdam 4 en 5 mei Comité, Anne Frank Stichting en Stichting Vriendenkring Mauthausen.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media