Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Willemse, S.

Kern van het archief vormen de brieven die S. Willemse tijdens zijn gevangenschap ontving. Daarnaast bevat het archief clandestiene drukwerken die in Zeeland verspreid werden en verslagen over het verzet in de provincie.
Volledig openbaar
Simon Willemse verzorgde de verspreiding van Trouw op Walcheren en nam deel aan de overval op een distributiekantoor. Begin 1944 werd hij gearresteerd en in verschillende gevangenissen opgesloten.
Geschiedenis

Tijdens de oorlog gebruikte Willemse de schuilnaam Simon Walcheren. Hij was ambtenaar bij de distributiedienst. In het illegale leven verzorgde hij de verspreiding van Trouw op Walcheren. Ook nam hij deel aan de overval op een distributiekantoor. Op 22 januari 1944 werd hij in de trein gesnapt met een vals persoonsbewijs waarna hij in diverse gevangenissen vast zat. In het Oranjehotel deelde hij de cel met <a class=uline href=http://oranjehotel.nationaalarchief.nl/gevangenen/onderzoeksvoorbeelden/boom.asp#9422 target=_blank>Opa ten Boom</a> uit Haarlem.<br/><br/>Later werd hij tewerkgesteld in de steengroeven in Darmstatt om uiteindelijk bevrijd te worden in het Oostenrijkse Bernau. Na de oorlog trouwde hij zijn verloofde Jo Huser.

Simon Walcheren.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1942-1995.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is 2007 geschonken aan het NIOD.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media