Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Baan J.C.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2011 geschonken aan het NIOD.

Het archief voornamelijk persoonlijke documenten van J.C. Baan, maar ook stukken over betalingen van medewerkers van het Deutsches Theater in den Niederlanden.
Over het archief: J.C. (Jack) Baan volgde in 1941 een opleiding aan de Truppführerschule van de Reichsarbeitsdienst in Schivelbein (West-Pommeren). In Nederland werkte hij voor het Deutsches Theater in den Niederlanden.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1939-1946 [1960]

Levensloop

De wortels van Jacobus Cornelis Baan (20 februari 1913) lagen in Nederlands-Indië maar eind jaren dertig kreeg hij een aanstelling bij Volvo in Nederland. In 1941 volgde hij een opleiding aan de Truppführerschule van de Reichsarbeitsdienst in Schivelbein (West-Pommeren). Terug in Nederland werkte hij voor het Deutsches Theater in den Niederlanden en ontmoette hij de verkoopster bij een modemagazijn Honny Oliver. Dat de gevolgen van de bezetting niet aan hen voorbij gingen bleek uit de uitnodiging voor hun huwelijk op 20 december 1944 waarin zij verwezen naar de klopjachten die de Duitsers hadden gehouden op zoek naar mannen voor de arbeidsinzet (Rotterdam 10-11 november en Den Haag 21 november): "Trots vele moeilijkheden en bezwaren, niet in de laatste plaats door de razzia's welke door onze 'beschermers' in de afgelopen weken werden gehouden, met het direct daaruit voortvloeiende gevolg, dat de ambtenaren der Burgerlijke Stand 'ondergedoken' waren, is het ons toch gelukt den datum van ondertrouw en huwelijk vast te stellen". De huwelijksaankondiging verried een cynische humor. Op een zwart omrande rouwkaart rijmde het pas getrouwde stel: "Geen licht, geen gas, geen etenswaar Voor kruidenier of zwarte handelaar Maar wij leven van liefde en Haagsche wind Wat heerlijk toch als je nog wordt bemind".

-

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media