Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Iersel-Helmich, A.C.M. van

Openbaarheid: Volledig openbaar
Over het archief: A.C.M. (Anna) van Iersel-Helmich was leidster van de eerste groep kinderen die begin februari 1945 vanuit de pas bevrijde delen van Nederland naar Engeland werden uitgezonden om aan te sterken.
Iersel-Helmich, A.C.M. van
Geschiedenis

Na de bevrijding kregen Nederlandse kinderen de gelegenheid om in het buitenland aan te sterken. Twee commissies hielden zich met deze zogeheten kinderuitzendingen bezig: de Nationale Commissie tot uitzending van Nederlandsche kinderen 1945 in Den Bosch en de Netherlands Government Children Committee (Regeringscomité) in Londen. Beide commissies vielen rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken. De Nationale Commissie was al op 30 december 1944 opgericht en stond onder voorzitterschap van P. Rijkens.

Leidster van het eerste transport met "bleekneusjes" was Anna Catharina Maria Helmich (Huissen 11 april 1903). Zij was de weduwe van Antonius Johannes van Iersel (1882-1943) met wie zij op 2 februari 1937 was gehuwd

bron: genealogieonline

. Op 8 februari 1945 ontmoetten 440 kinderen uit de bevrijde plaatsen Eindhoven, Nijmegen, Maastricht, Den Bosch, Vlissingen en Middelburg elkaar in de voormalige schoenfabriek van Arendonk in Tilburg. Ze werden begeleid door 76 volwassenen: leiding, huishoudelijk personeel, verpleegsters en leden van het Vrouwen Hulp Korps. Per trein vertrok de groep naar de haven van Oostende waar ze overstapten op twee schepen die hen naar Engeland brachten. De marineschepen die het kleine konvooi escorteerden moesten nog in actie komen om een Duitse onderzeeër met dieptebommen te verjagen.

De kinderen verbleven in het Koloniehuis Baginton Fields bij Coventry. Deze locatie was mogelijk gemaakt door onder meer een donatie van prinses Juliana, die het kinderkamp eind april 1945 persoonlijk bezocht. Eind mei vertrokken de kinderen weer, om plaats te maken voor een nieuwe groep. Een deel van hen kreeg onderdak bij gastgezinnen in de omgeving, een deel ging terug naar huis. Alleen de zieken bleven nog achter; zij werden later per Dakota naar vliegveld Welschap bij Eindhoven gevlogen.

Aanvankelijk bestond ieder transport uit kinderen uit een bepaalde regio, eerst uit het bevrijde zuiden en daarna uit het westen dat pas in mei 1945 bevrijd was. Vanaf november 1945 zaten kinderen uit het hele land in de groepen door elkaar heen. Het laatste transport dat door de Nationale Commissie was georganiseerd vertrok op 12 juli 1946. Tot en met de zomer van 1947 vertrokken dertigduizend "bleekneusjes" naar het buitenland om op krachten te komen; niet alleen naar Engeland en Schotland maar ook naar België, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Zwitserland.

Het archief bevat stukken over de voorbereiding en het verloop van de eerste uitzending van Nederlandse kinderen naar een kamp in Engeland. Met name een dagboek en brieven van leidsters geven een goede indruk van de omstandigheden in het kinderkamp.
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode .

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in april 2016 aan het NIOD geschonken.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media