Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Boesten, L.T.

Online bronnen: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie "Uit het archief: gevechtsverslag van de capitulatie van 14 mei 1940", Nieuwsbericht 7 mei 2018
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1938-1945 [1946].

Over het archief: L.T. Boesten was tijdens de Meidagen compagniescommandant bij het IIe Bataljon van het 13e Regiment Infanterie (2-II-13 RI). Na de oorlog was hij verantwoordelijk voor de repatriëring van Nederlandse krijgsgevangenen vanuit Stalag XIb Fallingbostel.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in juli 2016 via het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan het NIOD geschonken.

Het archief bevat stukken over de repatriëring van Nederlandse krijgsgevangenen uit Stalag XIb Fallingbostel, waaronder naamlijsten. Daarnaast bevat het stukken over de bevelvoering over een compagnie van het IIe Bataljon van het 13e Regiment Infanterie, waaronder gevechtsverslagen van 2-II-13 RI.
Levensloop

Ludovicus Theodorus (Louis) Boesten huwde op 5 oktober 1923 met Blanche Dael, wier vader in Maastricht een handel in koloniale waren dreef. Aan de Wolfstraat 28 verkocht hij onder andere zeep, olie, conserven, lucifers, petroleum, biscuits en andere luxe artikelen. Na het overlijden van haar vader in 1928 nam jongste dochter Blanche de zaak over en gaf het haar eigen naam: Maison Blanche Dael. Sindsdien breidde zij met echtgenoot Louis de handel in thee en koffie uit.

Naast handelaar in koloniale waren was Louis Boesten commandant van de tweede compagnie van het IIe Bataljon van het 13e Regiment Infanterie (2-II-13 RI). Als reserve-kapitein was hij al sinds april 1939 gemobiliseerd. Zijn regiment, onder bevel van luitenant-kolonel G. Greidanus, werd in het noordelijke deel van de Peelstelling geplaatst. Het Ie bataljon (I-13 RI), onder bevel van reserve-kapitein J.J.W. Willemsen, nam stelling in de gemeente Gemert; het IIe bataljon in de gemeente Mill en Sint Hubert. Het IIIe Bataljon lag bij Grave en in de Princepeel terwijl de regimentscommandopost in het dorp Zeeland was gevestigd

bron: Heemkundekring De Kommanderij Gemert

. Tijdens de Meidagen was Boestens compagnie gelegerd rondom Schijndel.

Titelpagina van het door reserve-kapitein Boesten geschreven gevechtsverslag van 2-II-13 R.I.

Na de oorlog werd Boesten aangewezen als Eerste Verbindingsofficier van het Departement van Oorlog voor de Prisoner of War Executive (PWX) bij het hoofdkwartier van het Tweede Britse leger in Lüneburg. Hij was verantwoordelijk voor de repatriëring van Nederlandse krijgsgevangenen vanuit Stalag XIb Fallingbostel en de bijbehorende werkcommando's.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media