Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Collectie nationaalsocialistische propaganda-affiches: Parole der Woche

periode van ontstaan

De in de collectie opgenomen affiches zijn verschenen in de periode 1939-1944.

Over het archief: De collectie bevat Duitse en Nederlandse nationaalsocialistische propaganda-affiches. Het betreft 117 afleveringen van de Parole der Woche (veelal in meerdere formaten), 135 afleveringen van de Wochenspruche der NSDAP en 73 afleveringen van het Parool voor de Arbeidsweek.
Openbaarheid: Volledig openbaar
Duitse en Nederlandse nationaalsocialistische propaganda-affiches
#guid:
Collectie nationaalsocialistische propaganda-affiches: Parole der Woche, Wochenspruche der NSDAP, Parool voor de Arbeidsweek
Geschiedenis

De collectie bestaat uit een verzameling van drie series van Duitse en Nederlandse nationaalsocialistische propaganda-affiches, verschenen tussen 1939 en 1944. De grootste serie, zowel in formaat als in aantallen, is de Parole der Woche. Daarnaast is er een collectie van de Wochenspruche der NSDAP en van het Parool voor de Arbeidsdienst. De Parole der Woche was een muurkrant uitgegeven in opdracht van de Reichspropagandaleitung van de NSDAP door de Zentralverlag der NSDAP, Frans Eher Nachf. München, en was bedoeld om op openbare plekken opgehangen te worden. Tussen april 1936 en februari 1943 verschenen meer dan 400 afleveringen. Een eerste aflevering verscheen op 16 maart 1936 als verkiezingskrant (“Wahlkampfzeitung“ ) voor de Rijksdagverkiezingen van 29 maart 1936. Vanaf 1 april werd dit propagandamiddel onder de titel Parole der Woche wekelijks gepubliceerd. De Parole verschenen op verschillende formaten ; aanvankelijk op het grote formaat van 120 bij 84 centimeter, later ook op kleinere formaten (41x59 en 7,5x10 cm) en uiteindelijk alleen nog op deze kleine formaten. In de inventaris is het formaat 120x84 aangegeven met A-nummers, formaat 41x59 met B-nummers en 7,5x10 met C-nummers. In de eerste, vooroorlogse, jaren waren de thema’s van de Parole vaak herdenkings- of feestdagen van Duitsland en de nationaalsocialistische beweging of de successen van het nationaalsocialistische regime, zoals het terugdringen van de werkloosheid. Na het uitbreken van de oorlog overheersten in de Parole de haat tegen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, het ‘bolsjewisme’, Joden en de ‘plutocratie’ en werd de heldhaftigheid van de Duitsers en vooral de Duitse soldaten bewierookt.

De Wochenspruche der NSDAP waren wekelijks verschijnende affiches met inspirerende citaten van nationaalsocialistische leiders, en wijsheden en aansporingen voor het Duitse volk. De eerste Wochenspruche verschenen in 1937 en de laatste verschenen (waarschijnlijk) in 1944. Het Parool voor de Arbeidsweek werd uitgegeven door de nationaalsocialistische Amsterdamsche Uitgeverij (in samenwerking met het Nederlandsche Arbeidsfront). Het waren wekelijk verschijnende affiches met een inhoud vergelijkbaar aan die van de Wochenspruche der NSDAP, maar dan vooral gericht op de Nederlandse bevolking, om deze te vormen in nationaalsocialistische geest. De teksten zijn veelal in het Nederlands, maar soms ook in het Duits. Het Parool voor de Arbeidsweek verscheen van maart 1942 tot vermoedelijk oktober 1943.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het RIOD

Het is onbekend wanneer het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie deze collectie heeft verworven.

Status: NIOD-KNAW collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media