Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Onderzoek - Backpay-kwestie

ordening van de archiefbestanddelen: -
Volledig openbaar
reproductiebeperkingen: Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
dr. Hans Meijer en zijn onderzoek naar de backpay-kwestie: De historicus dr. Hans Meijer (1961) is werkzaam als docent Internationale Organisaties en Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt zich onder meer bezig met de (post)koloniale betrekkingen tussen Nederland en Indonesië en doet onderzoek naar de geschiedenis van Indische Nederlanders in Indonesië en Nederland in de 20ste eeuw.

Het archief betreft het backpay-onderzoek van Hans Meijer, dat resulteerde in het boek "Indische rekening. Indië, Nederland en de backpay-kwestie 1945-2005" (2005). Deze studie is geschreven in het kader van het NIOD-onderzoeksprogramma "Van Indië tot Indonesië. De herschikking van de Indonesische samenleving (1930-1960)". Het archief is ontstaan in de periode 2002-2005.
de backpay-kwestie: Ambtenaren en militairen in Nederlands-Indië kregen tijdens de jaren van de Japanse bezetting (maart 1942 - augustus 1945) geen salaris uitbetaald. Zij rekenden er op dat ze hun achterstallige loon na de oorlog alsnog zouden krijgen. Ze ontvingen echter maar een klein deel van het bedrag waar zij recht op meenden te hebben. Deze backpay-kwestie vormt vanaf het einde van de oorlog tot heden een bron van frustratie voor de betrokkenen.

Hans Meijer doet in zijn studie gedetailleerd verslag van zestig jaar strijd en pijn. In plaats van salaris of soldij over de 41 maanden van de oorlog, kregen de Indische overheidsdienaren en militairen alleen een financiële tegemoetkoming ter hoogte van enkele maanden salaris ("rehabilitatie") om hun leven weer enigszins op orde te krijgen. Dit was des te pijnlijker omdat de Koninklijke Marine en ook sommige grote bedrijven, zoals de Bataafse Petroleum Maatschappij, hun werknemers wel financieel tegemoet kwamen, en ook andere landen (o.a. Frankrijk, Engeland) hun ambtelijke werknemers na de oorlog achterstallig salaris uitbetaalden.

De Indische overheid hield integrale nabetaling tegen met het argument, dat er geen geld voor was. En na de Indonesische onafhankelijkheid (1949) stelde de Nederlandse regering, dat Nederlands-Indië financieel autonoom was geweest en dat Nederland dus niet juridisch aansprakelijk was: men moest zich voor de afwikkeling van de rehabilitatie maar tot Jakarta wenden.
selectie, vernietiging en bewerking: Na ontvangst door het NIOD zijn de doubletten vernietigd tijdens de bewerking van het archief.
taal van de archiefbescheiden: Het merendeel van de archiefstukken is Nederlandstalig.
aard van de archiefbestanddelen: Het archief bevat het onderzoeksmateriaal dat drs. Hans Meijer gebruikte voor zijn studie "Indische rekening. Indië, Nederland en de backpay-kwestie 1945-2005".
periode van ontstaan: Het archief is gevormd in de periode 2002-2005.
Onderzoek - Backpay-kwestie
Literatuur: Voor vervolgonderzoek raadplege men de volgende literatuur:
materiële staat: De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
aanvullingen: Aanvullingen worden niet verwacht.
wettelijke status: Het archief is eigendom van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media