Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers uit de Tweede Wereldoorlog "The Escape"

Geschiedenis

Pilotenhulp was een onderdeel van het verzet dat vooral in de zuidelijke provincies voorkwam. In totaal zijn er in Nederland 2500 Britse en 1750 Amerikaanse vliegtuigen neergestort. Van de vliegers die dit overleefden werden 6 van de 7 vrijwel direct na hun landing gearresteerd. De rest werd door 'goede' handen opgevangen. Schattingen van de aantallen piloten die zijn geholpen weer naar vrij gebied te komen lopen zeer uiteen. L. de Jong houdt het in zijn werk op meer dan 2500, anderen schatten het getal op iets boven de 1000, maar het meest waarschijnlijk is dat er gedurende de oorlog 600-625 piloten de Nederlands-Belgische grens zijn overgestoken. Uiteindelijk heeft van dit aantal 100-125 hun basis weer bereikt. Op het helpen van piloten stond de doodstraf. Voor hun verzetsdaad zijn in Nederland 150-175 verzetsstrijders gefusilleerd. Toch waren mensen gedurende de hele oorlog bereid hun leven in de waagschaal te stellen voor het helpen van de geallieerden, en ze naar vrij gebied te loodsen waar ze weer konden meehelpen met de strijd.

De Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers 'The Escape' werd in februari 1970 opgericht. Het was een voortzetting van een vereniging die onder de naam Royal Air Force Escaping Society Nederland al eerder was opgericht voor de Nederlandse pilotenhelpers. The Escape had tot doel de onderlinge banden van pilotenhelpers te verstevigen en pilotenhelpers die uit het zicht waren geraakt op te sporen. Daarbij maakte de vereniging gebruik van hun driemaandelijkse periodiek 'The Escape'. De meeste leden van 'The Escape' kwamen logischerwijs uit Limburg en Noord-Brabant, terwijl Friesland de minste leden had. De vereniging organiseerde regelmatig reünies en herdenkingen voor de gevallen piloten en verzetsstrijders en deed ook aan voorlichting. Ook kwamen er Amerikaanse en Britse oud-piloten op bezoek om de mensen die hen geholpen hadden weer te zien. Als gevolg van de terugloop van het aantal leden werd The Escape opgeheven in 2004.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1969-1997.

Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers uit de Tweede Wereldoorlog "The Escape"
De typische activiteiten voor een vereniging zijn terug te vinden in de aard van de stukken. Zo bestaat het archief van The Escape voornamelijk uit bestuursstukken en correspondentie met leden en externe contacten. Daarnaast bevinden zich in het archief ook stukken betreffende ledenadministratie en vergaderstukken.
Over het archief: De Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers 'The Escape' werd in februari 1970 opgericht en had tot doel de onderlinge banden van pilotenhelpers te verstevigen en pilotenhelpers op te sporen die uit het zicht waren geraakt. De vereniging organiseerde regelmatig reünies en herdenkingen voor de gevallen piloten en verzetsstrijders waarbij ook Amerikaanse en Britse oud-piloten aanwezig waren. In 2004 werd The Escape opgeheven.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Status: NIOD-KNAW collectie - private schenking
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 1998 overgebracht naar het NIOD.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media